p

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Προσπαθείτε να μείνετε έγκυες;- ΔΕΙΤΕ τι πρέπει να αποφύγετε!

Αποφασίσατε να μείνετε έγκυες. Ναι, είναι αλήθεια. Το να «προετοιμάσει» μια γυναίκα το σώμα της τουλάχιστον ένα μήνα πριν αρχίσει να... προσπαθεί με τον σύντροφό της να μείνει έγκυος, αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες να συλλάβει πιο γρήγορα, να έχει εύκολη και υγιή εγκυμοσύνη και να φέρει τον κόσμο ένα γερό και ευτυχισμένο μωρό. Δείτε τα πιο βασικά πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε για να έρθει η επιθυμητή εγκυμοσύνη πιο εύκολα.


1. Ζητήστε από τον γυναικολόγο σας ένα τσεκάπ 

Στόχος σας είναι να ανακαλύψετε αν είστε σε καλή οργανική κατάσταση, ώστε να μπορείτε να συλλάβετε. Ο γιατρός σας θα σας προτείνει τις κατάλληλες εξετάσεις, ανάλογα με το ιστορικό σας. Παράλληλα με σας όμως, γενικό τσεκ απ πρέπει να κάνουν και οι μέλλοντες μπαμπάδες (ιδανικά, 90 με 120 ημέρες πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια).

2. Τα λιπαντικά

Τα λιπαντικά αναστέλλουν τη σύλληψη. Έρευνες έδειξαν ότι τα κολπικά λιπαντικά είναι τοξικά για το σπέρμα και παρεμβαίνουν στον ρόλο της τραχηλικής βλέννας. Κανονικά, τα όξινες εκκρίσεις του κόλπου σκοτώνουν το σπέρμα, αλλά η αλκαλικότητα της τραχηλικής βλέννας που παράγεται λίγο πριν από την ωορρηξία προστατεύει το σπέρμα. Τα τεχνητά λιπαντικά αποτρέπουν τη δράση της τραχηλικής βλέννας, και έτσι το σπέρμα πεθαίνει στο όξινο περιβάλλον του κόλπου, πριν πάει στη μήτρα.

3. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας

Όσο και αν σας είναι δύσκολο να το συνειδητοποιήσετε, η υγεία των δοντιών επηρεάζει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού συνολικά! Πρόσφατες έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι ειδικά η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή ακόμα και λιποβαρή έμβρυα. Συνεπώς πριν μπείτε στην διαδικασία της εγκυμοσύνης, επισκεφθείτε τον οδοντογιατρό σας για έλεγχο.

4. Αποκτήστε το σωστό βάρος (με τον σωστό τρόπο)

Αυτή η συμβουλή αφορά γυναίκες με περισσότερο ή λιγότερο βάρος. Και στις δύο περιπτώσεις το οφείλετε στο μελλοντικό παιδιά σας. Ενημερωθείτε λοιπόν από τον γιατρό σας για τις μεθόδους που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να αποκτήσετε φυσιολογικό βάρος με τρόπους που δεν θα επηρεάσουν την υγεία σας.

Ιδανικά, το βάρος σας σε σχέση με το ύψος σας θα πρέπει να είναι σε κανονικά επίπεδα τουλάχιστον έξι μήνες πριν τη σύλληψη. Εάν λοιπόν είστε υπέρβαρη ή λιποβαρής, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το πώς να πετύχετε το κατάλληλο βάρος. Εκτός εάν αντιμετωπίζετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα βάρους, δεν πρέπει να κάνετε δίαιτα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

5. Καταναλώνετε όλες τις ομάδες τροφών

Μην απορρίπτετε καμία τροφή (εκτός από όσες σας ενημερώσει ο γιατρός σας ότι πρέπει να αποφύγετε, όπως π.χ. το συκώτι) και μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό.

6. Αποφύγετε συμπληρώματα που δεν σας έχει συστήσει γιατρός

Αυτή η συμβουλή είναι πιο σημαντική για όσες ήδη προσπαθείτε να συλλάβετε. Συζητήστε με τον γυναικολόγο σας για το αν (και ποια) πρέπει να πάρετε και μην ενεργείτε σε καμία περίπτωση από μόνες σας ή επηρεασμένες από τον περίγυρό σας.

7. Αγαπήστε το φυλικό οξύ και το σύμπλεγμα Β

Και τα δύο προστατεύουν από τυχόν ανωμαλίες στην κύηση. Καλές πηγές του φυλικού οξέως είναι τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, οι φακές και τα ξερά φασόλια, τα σπαράγγια και ο χυμός πορτοκαλιού.

8. Προσοχή στην αναιμία (έλλειψη σιδήρου)

Είναι ένα θέμα που καλό θα ήταν να το έχετε ήδη τακτοποιήσει με την βοήθεια του γιατρού σας, πριν αρχίσετε την προσπάθεια να αποκτήσετε παιδί.

9. Μειώστε την καφεΐνη

Δεν εννοούμε να κόψετε τον καφέ ή τα αναψυκτικά που την περιέχουν. Απλά, μην υπερβαίνετε το ένα φλιτζάνι την ημέρα. Προσοχή και στις ταμπέλες των επεξεργασμένων τροφίμων, μπορεί και αυτά να περιέχουν καφεΐνη και να τα καταναλώνετε εν αγνοία σας. Αρχίστε να πίνετε ντεκαφεϊνέ και άλλα ροφήματα όπως ζεστή σοκολάτα και τσάι.

10. Στοπ στο αλκοόλ το κάπνισμα και όλα τα είδη… εξάρτησης (και οι μελλοντικοί μπαμπάδες, επίσης!)

Αν πίνετε, καπνίζετε ή έχετε ξεφύγει από όρια που θεωρούνται επιτρεπτά, τότε σχεδόν… καταδικάζετε το μωρό σας σε πιθανότητες να γεννηθεί λιποβαρές, πρόωρο ή μέχρι και εξαρτημένο. Ένα μωρό αναπτύσσεται ραγδαία κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Κάποια έρευνα δείχνει ότι ακόμη και μια μέτρια ποσότητα αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα αποβολής. Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη καθορίσει μια ασφαλή ποσότητα αλκοόλ για τις γυναίκες που είναι έγκυες ούτε γνωρίζουν εάν ή πώς τα μωρά διαφέρουν ως προς την ευαισθησία τους και την αντίδραση στο αλκοόλ. Αλλά επειδή οι βλαβερές συνέπειες του οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γνωστές, οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν πρέπει πιθανώς να αποφεύγουν όλα τα αλκοολούχα ποτά.

Αν κόψετε το κάπνισμα θα βελτιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας να συλλάβετε και θα προστατεύσετε την οικογένειά σας από το παθητικό κάπνισμα, που μπορεί να είναι επικίνδυνο για το σύντροφο και το μωρό σας.

11. Μην έρχεστε σε επαφή με όποιου είδους χημικά, στο σπίτι η τη δουλειά

Οι χημικές ουσίες σε πολλά κοινά καθαριστικά μπορεί να έχουν τοξική επίδραση στη γονιμότητα. Μερικά από αυτά που καλό θα ήταν να αποφύγετε είναι τα παρακάτω.

Καθαριστικά με συνθετικά αρώματα

Τα συνθετικά αρώματα σε προϊόντα καθαρισμού, όπως τα απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων.
Πρόκειται για μια ομάδα χημικών ουσιών, που είναι λιγότερο γνωστές, αλλά εξακολουθούν να είναι αρκετά ύποπτες. Συνήθως αυτές τις χημικές ουσίες συναντάμε σε απορρυπαντικά και μαλακτικά υφασμάτων.Διαλύτες

Οι διαλύτες που βρίσκονται σε πολλά καθαριστικά γυαλιού, προϊόντα καθαρισμού χαλιών, καθαριστικά σκληρών επιφανειών και καθαριστικά φούρνου περιέχουν 2-βουτοξυαιθανόλη, η οποία μπορεί να πλήξει σε έναν βαθμό την γονιμοποιητική σας ικανότητα.
Επίσης τσεκάρετε τους σωλήνες στα υδραυλικά σας, αν πίνετε νερό από τη βρύση.

12. Το στρες

Το στρες μπορεί σίγουρα να επηρεάσει τη σύλληψη. Αυτό συμβαίνει γιατί η πίεση μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του υποθαλάμου, ο οποίος είναι ένας αδένας στον εγκέφαλο που ρυθμίζει την όρεξη και τα συναισθήματά σας, καθώς επίσης και τις ορμόνες που λένε στις ωοθήκες σας να απελευθερώσουν τα αυγά. Αν έχετε στρες μπορεί να έχετε ωορρηξία αργότερα στον κύκλο σας ή και καθόλου.

13. Προστατευθείτε από τις λοιμώξεις

Πλένετε τα χέρια σας συχνά με νερό και σαπούνι όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, φυσάτε τη μύτη σας ή πιάνετε χώμα. Αποφύγετε την επαφή με ωμό κρέας, ωμό ψάρι και γαλακτοκομικά μη παστεριωμένα. Επίσης, αν έχετε γάτα, μην αλλάζετε εσείς την άμμο καθαριότητας.

14. Ορισμένα φάρμακα

Το πιο σωστό είναι να σταματήσετε κάθε περιττό φάρμακο πριν επιχειρήσετε μια εγκυμοσύνη, αλλά, βεβαίως, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Αν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας θα πρέπει να τον ρωτήσετε τι θα πρέπει να κάνετε και αν το φάρμακο που λαμβάνετε θα επηρεάσει το έμβρυο.

Είναι καθησυχαστικό να γνωρίζει κανείς ότι, σε πολλές περιπτώσεις, ο πραγματικός κίνδυνος κληρονομιάς μιας ασθένειας από ένα παιδί υπάρχει μόνο όταν και οι δύο γονείς έχουν το γονίδιο της συγκεκριμένης ασθένειας. Πάσχετε από χρόνιες παθήσεις; Εάν πάσχετε από κάποια πάθηση, όπως διαβήτη ή επιληψία, θα χρειαστεί να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος. Μπορεί ο γιατρός σας να θέλει να αλλάξει τη φαρμακευτική σας αγωγή, είτε επειδή μπορεί τα φάρμακα που παίρνετε να επηρεάσουν το μωρό, είτε επειδή μπορεί να σας δυσκολέψουν στην προσπάθειά σας να μείνετε έγκυος.
Εάν λαμβάνετε το αντισυλληπτικό χάπι, πότε πρέπει να το σταματήσετε;

Είναι προτιμότερο να σταματήσετε το χάπι πολύ πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια σύλληψης, έτσι ώστε να αφήσετε στο σώμα σας το χρόνο που χρειάζεται για να επιστρέψει στο φυσιολογικό του κύκλο. Περιμένετε να σας έρθει η περίοδος τρεις φορές πριν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος καθώς η σύλληψη σε αυτή τη φάση θα δυσκολέψει την πρόβλεψη της αναμενόμενης ημερομηνίας τοκετού (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προφυλακτικό στη διάρκεια αυτής της περιόδου).

15. Αντιμετωπίζετε κάποιον κίνδυνο λόγω της δουλειάς σας; 

Αποτελεί ευθύνη του εργοδότη σας να φροντίσει ότι δεν εκτίθεστε σε κανέναν κίνδυνο που θα μπορούσε να επηρεάσει τις πιθανότητές σας για σύλληψη ή να θέσει σε κίνδυνο το μωρό σας. Μόλις τον ειδοποιήσετε γραπτώς ότι είστε έγκυος, ο εργοδότης σας θα πρέπει να διενεργήσει μια εκτίμηση κινδύνου λαμβάνοντας υπόψη τυχόν συμβουλές από το γιατρό σας. Μία σπάνια μόλυνση, η ψιττακίαση, ικανή να οδηγήσει στην αποβολή, μπορεί να προσβάλλει τον άνθρωπο κατά την εποχή γέννησης των αρνιών. Οπότε, εάν δουλεύετε σε φάρμα και είστε έγκυος, θα πρέπει να αποφύγετε αυτήν τη διαδικασία καθώς και την επαφή με τα νεογέννητα αρνάκια ή τις προβατίνες που έχουν μόλις γεννήσει.

16. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

Το πόσο ενεργητικές είστε πριν μείνετε έγκυες, καθορίζει και το πόσο ενεργητικές θα είστε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μόνο 30 λεπτά άσκησης καθημερινά ή πάνω από 3 φορές την εβδομάδα βοηθούν να κρατήσετε το βάρος σας και να μειώσετε το στρες. Καλές επιλογές είναι το περπάτημα, το κολύμπι και (για τις πιο μυημένες) η γιόγκα.

Μια τελευταία σημείωση: Όλες οι παραπάνω συμβουλές αφορούν σε γυναίκες που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, το οποίο τις εμποδίζει να συλλάβουν. Επίσης, η πιο σημαντική συμβουλή των ειδικών είναι να… χαλαρώσετε. Όλα τα άλλα θα έρθουν… μόνα τους και όχι κατά παραγγελία!
Αν ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα, είναι σίγουρο ότι θα αυξήσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος και να γεννήσετε ένα φυσιολογικό, υγιές μωρό.