p

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Η διατροφή που μας ζεσταίνει τις...κρύες νυχτες!

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές και η πιο κατάλληλη διατροφή για τις κρύες μέρες που έρχονται; Ανακαλύψτε το και ζεσταθείτε τρώγοντας...

Όταν έχει κρύο δεν πρέπει να λείπουν από τον οργανισμό μας οι υδατάνθρακες, ενώ η διατροφή μας πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο ισορροπημένη, ώστε να παρέχει στο σώμα μας την ενέργεια που έχει ανάγκη για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του.

Ιδανικά γεύματα για το χειμώνα είναι οι σούπες, και οι πλούσιες σε υδατάνθρακες τροφές, όπως είναι το ρύζι και τα μακαρόνια.

Οι κόκκινες φακές είναι το πιο εύκολο γεύμα που μπορείτε να μαγειρέψετε γρήγορα για να ζεσταθείτε. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, σιδήρου και πρωτεΐνης, δηλαδή θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη στο κρύο, ενώ αποτελούν μια οικονομική επιλογή για φαγητό.

Τα καυτερά τρόφιμα είναι ο,τι πρέπει για το κρύο. Αν το αντέχει το στομάχι σας, οι καυτερές πιπεριές θα σας ζεστάνουν τις κρύες μέρες που έρχονται. Εκτός από τις πιπεριές, και το πιπέρι στο φαγητό περιέχει συστατικά που επιφέρουν άμεσο θερμογόνο αποτέλεσμα στον οργανισμό.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, τα σύκα και οι σταφίδες, μας παρέχουν επίσης ενέργεια και αποτελούν τα διατροφικά αντίδοτα στο κρύο.

Τέλος μια ακόμη πολύ καλή επιλογή είναι και ο τραχανάς, ο οποίος περιέχει άμυλο και μας παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το κρύο.
Οι βιταμίνες που χρειαζόμαστε στο κρύο

Ο οργανισμός μας, όταν κάνει κρύο, έχει ανάγκη από περισσότερη βιταμίνη C, η οποία θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη των κρυολογημάτων, που είναι συχνότερα αυτήν την εποχή. Τη βιταμίνη C θα τη βρούμε στις πιπεριές και τα πορτοκάλια. Επιπλέον χρειαζόμαστε ψευδάργυρο που μπορούμε να τον βρούμε στα οστρακοειδή και τους ξηρούς καρπούς.

Τους κρύους μήνες, ο ξηρός αέρα π.χ. από τον κλιματισμό, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της ενδέχεται να οδηγήσει σε πονοκεφάλους ή ημικρανίες. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο δεν πρέπει να σας λείπει μαγνήσιο. Η ανεπάρκεια μαγνησίου έχει πρόσφατα ενοχοποιηθεί από έρευνες, ως πιθανή αιτία ορισμένων μορφών πονοκεφάλου. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα αμύγδαλα, τα όσπρια, τα καρύδια, οι μπανάνες και το σπανάκι.