p

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν θα είμαστε ποτέ σε πόλεμο με το Ισλάμ, λέει ο Ομπάμα εννέα χρόνια μετά την 11/9



Νέα Υόρκη
Εκείνο το «απαίσιο πρωινό», εννέα χρόνια πριν, όταν «μια θλιβερή ομάδα ανθρώπων», οι οποίοι διαστρέβλωσαν την έννοια της θρησκείας, επιτέθηκαν στις ΗΠΑ, θυμήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σε τελετή για τη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. «Δεν θα είμαστε ποτέ σε πόλεμο με το Ισλάμ» διαβεβαίωσε ο Μπ.Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι στόχος των τρομοκρατών ήταν να διασπάσουν τις ΗΠΑ. «Δεν θα τους δώσουμε αυτή την ικανοποίηση. Η αποφασιστικότητά μας είναι ακλόνητη» δήλωσε, μιλώντας στο Πεντάγωνο, στην διάρκεια σύντομης τελετής.

«Δεν θα παραδοθούμε στο μίσος τους» είπε, παρά τις προσπάθειες των τρομοκρατών να δημιουργήσουν εντάσεις ανάμεσα στις διαφορετικές θρησκείες.

«Δεν θα είμαστε ποτέ σε πόλεμο με το Ισλάμ» δήλωσε. «Δεν είναι η θρησκεία που μας επιτέθηκε εκείνη την ημέρα του Σεπτεμβρίου. Ήταν Αλ Κάιντα. Μια θλιβερή ομάδα ανδρών που διαστρεβλώνουν την θρησκεία» πρόσθεσε.

«Και όπως ακριβώς καταδικάζουμε τη μισαλλοδοξία και τον εξτρεμισμό στο εξωτερικό, σεβόμαστε τις βασικές αρχές της χώρας μας για την διαφορετικότητα και την ανοχή» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τα σχόλια του Μπ.Ομπάμα έρχονται την ώρα που η φετινή «μαύρη επέτειος» για τις ΗΠΑ σημαδεύτηκε από τις αντιδράσεις κατά της κατασκευής τζαμιού και μουσουλμανικού πολιτιστικού κέντρου κοντά στο «Σημείο Μηδέν», καθώς και από τις απειλές ενός πάστορα να κάψει στη Φλόριντα το Κοράνι.

Η απόφαση αυτή του πάστορα, ο οποίος τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο.

«Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας. Και συχνά τέτοιες στιγμές ορισμένοι προσπαθούν να τις τροφοδοτήσουν με πικρία, να μας διασπάσουν βασισμένοι στις διαφορές μας, να μας αποκρύψουν αυτά που μας ενώνουν» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα νωρίτερα.

«Είναι σημαντικό να δούμε ότι εχθρός μας δεν είναι το Ισλάμ, είναι η Αλ Κάιντα» είχε δηλώσει μία ημέρα νωρίτερα.

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, μιλώντας στην ίδια τελετή, τόνισε ότι η μαύρη αυτή επέτειος αποτελεί αφορμή για μια νέα γενιά Αμερικανών που κλήθηκε να υπηρετήσει στους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, να συλλογιστεί τι σήμαιναν οι επιθέσεις.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τις καμπάνες να ηχούν το λεπτό που το πρώτο αεροπλάνο έπεσε πάνω στον πρώτο πύργο και την τήρηση ενός λεπτού σιγής σε όλη την Νέα Υόρκη.