«Το πρώτο δείγμα γραφής» έδωσε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας την λίστα με τις 93 εξετάσεις που έχουν ανακοστολογηθεί...
Οι μειώσεις σε ό,τι αφορά το κόστος τους κυμαίνεται από το 15% έως και 20%, σε μία προσπάθεια μείωσης των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων. Όπως μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, η ανάγκη συγκράτησης των δαπανών είναι μείζον ζήτημα για την Κυβέρνηση και το μήνυμα που στέλνει, αναφερόμενος κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, είναι «λιγότερα κέρδη – περισσότερη λογική».
Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας υπέγραψε σήμερα ακόμη μία εγκύκλιο που θα αποσταλεί στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας και αφορά στον εξορθολογισμό της δαπάνης στα φάρμακα. Ειδικότερα, ζητά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να αποστείλουν άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου τριμηνιαία αναφορά (Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος) της δαπάνης κατανάλωσης φαρμάκων (ανά τομέα, ανα κλινική και ανά μονάδες).
Επιπλέον, η εγκύκλιος δίνει το «πράσινο φως» στους γιατρούς του ΕΣΥ και τους φαρμακοποιούς των δημοσίων νοσοκομείων, να χορηγούν στους ασθενείς κάθε κλινικής γενόσημα φάρμακα σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των φαρμάκων που διακινούνται στα νοσοκομεία. Η νέα αυτή πρακτική έχει ως στόχο την περαιτέρω μείωση των δαπανών για το φάρμακο. Κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου, έγινε αναφορά σε ακόμη μία εγκύκλιο που αφορά στις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι διοικήσεις υποχρεώνονται να υποβάλλουν στο υπουργείο Υγείας τον πίνακα προγράμματος των εφημεριών για κάθε μήνα, ώστε να μπουν στο …μικροσκόπιο τα κόστη αυτών. Ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως το υπουργείο Υγείας βρίσκεται υπό την στενή εποπτεία της τρόικας, οι εκπρόσωποι της οποίας έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους πως είναι αναγκαίο να μειωθούν οι δαπάνες. Έτσι, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, ο εξορθολογισμός των οικονομικών της υγείας είναι μονόδρομος.
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τα ολοήμερα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως η σχετική απόφαση που θα ορίζει την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων αλλά και τον τρόπο εφαρμογής του σχεδίου, πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί την άλλη εβδομάδα. Η καθυστέρηση, όπως είπε, οφείλεται στο γεγονός πως έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις με τους διοικητές των εφτά υγειονομικών περιφερειών, ώστε να καταθέσουν και αυτοί από την πλευρά τους τις προτάσεις τους.