Σκληρές οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της τρόικας για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντισταθμιστεί η υστέρηση εσόδων.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να αποτρέψει μια νέα περικοπή δαπανών, γι' αυτό και προτείνει την περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων και τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, εκτιμώντας ότι με αυτά τα μέτρα μπορεί να έχει έσοδα 700 εκατομμυρίων ευρώ φέτος.
Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, η τρόικα αμφισβητεί αυτή την εκτίμηση και θεωρεί αισιόδοξη την πρόβλεψη.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας ο διάλογος, ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την περαίωση. Για το λόγο αυτό, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, καλεί Επιμελητήρια και επαγγελματικές οργανώσεις σε ευρεία σύσκεψη το μεσημέρι της Τετάρτης.
«Με αυτή την περαίωση θα πρέπει να τραβήξουμε μία ‘κόκκινη’ γραμμή και αυτή να είναι η τελευταία» σχολίασε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, εξηγώντας ότι με την ολοκλήρωση της περαίωσης ο επιχειρηματίας θα πρέπει να καταστρέφει και τα στοιχεία.
Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», η περαίωση, η οποία θα είναι προαιρετική, θα αφορά περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ενώ θα εξαιρούνται:
- οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες
- οι 2.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες θα ελεγχθούν εξονυχιστικά
- όσοι κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία
- οι επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί με τακτικό έλεγχο
- οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, τα βιβλία των οποίων έχουν κατασχεθεί έπειτα από έλεγχο από το ΣΔΟΕ και τις ΔΟΥ
- οι εκδότες πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων
- οι offshore εταιρείες
- επιχειρήσεις οι οποίες ελέγχονται από ειδικά συνεργεία του υπουργείου Οικονομικών, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του Βατοπεδίου.
skai.gr