p

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα οι "μεγάλοι" του κόσμου


Μερικές από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου κατέκρινε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κα Νάβι Πιλάι, αρχής γενομένης από τη Ρωσία, για την αποτυχία σύλληψης των δολοφόνων δημοσιογράφων και ακτιβιστών, και την Κίνα για την πάταξη όσων αγωνίζονται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Απευθυνόμενη σήμερα στα 47 κράτη-μέλη κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την 1η Οκτωβρίου, η κα Πιλάι επέκρινε επίσης και ορισμένες μουσουλμανικές χώρες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και τη Γαλλία για την απέλαση των Ρομά.

Πυρά δέχθηκαν επίσης οι ΗΠΑ για τις αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες.


"Στο Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσική Ομοσπονδία, έχει επιτευχθεί ελάχιστη προόδος στη σύλληψη των δραστών δολοφονιών και επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων και ακτιβιστών που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ειρηνικές μειονότητες, προασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι και εκπρόσωποι του τύπου έχουν γίνει στόχοι βίαιων επιθέσεων σε χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ και η Σομαλία", δήλωσε η κα Πιλάι.


Οι δραστηριότητες μη κυβερνητικών οργανώσεων έχουν περιοριστεί από νομοθεσίες και άλλα μέτρα με στόχο τον περιορισμό του έργου τους σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων το Μπαχρέιν, η Λευκορωσία, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Λιβύη, ο Παναμάς, η Συρία και η Τυνησία.


Η κα Πιλάι δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ προκαλεί ανησυχία με την κατάθεση νομοσχεδίου που μπορεί να οδηγήσει τον περιορισμό των δραστηριοτήτων των οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επεσήμανε ότι "ειρηνικοί ακτιβιστές τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν επειδή διαμαρτύρονται για την ανέγερση τείχους στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη". Επέκρινε όμως παράλληλα και τη Χαμάς, την οποία αποκάλεσε "de facto αρχή" για το κλείσιμο μη κυβερνητικών οργανώσεων.


Μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν άμεσες αντιδράσεις από την πλευρά των χωρών που αναφέρθηκαν στην ομιλία της κας Πιλάι, αλλά σύμφωνα με διπλωματικές πηγές πιθανότατα θα υπάρξουν αργότερα. Μερικές από τις χώρες μέλη του Συμβουλίου έχουν στο παρελθόν αφήσει να εννοηθεί ότι η κα Πιλάι υπερβαίνει τις αρμοδιότητές της κάνοντας τέτοιου είδους κριτική εναντίον τους.


spnews.gr