p

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΝΕΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

vatΟ πρόεδρος της τράπεζας του Βατικανού IOR (Ινστιτούτο Θρησκευτικών Έργων), ο Έτορε Γκότι Τεντέσκι αποτελεί το αντικείμενο έρευνας της εισαγγελίας της Ρώμης για παραβίαση ενός νέου νόμου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, προσθέτοντας ότι 23 εκατομμύρια ευρώ της τράπεζας κατασχέθηκαν.

Το γραφείο του Γκότι Τεντέσκι και ο εκπρόσωπος του Βατικανού αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση.

Αντικείμενο έρευνας στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής αποτελεί επίσης ένας άλλος υπεύθυνος της τράπεζας, διευκρίνισε το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται δικαστικές πηγές.

Οι δύο άνδρες είναι ύποπτοι ότι δεν σεβάστηκαν ρήτρα ενός νέου ιταλικού νόμου περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος του 2007, η οποία καθιστά υποχρεωτική την αναφορά του ονόματος αυτού που δίδει την εντολή για οποιαδήποτε χρηματοπιστωτική συναλλαγή, όπως και την αναφορά του σκοπού της και του είδους της. Ως εκ τούτου οι δύο υπεύθυνοι της τράπεζας δεν είναι ύποπτοι για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αλλά για παραλείψεις που αφορούν τα πρόσωπα που έκαναν τις συναλλαγές.

Η οικονομική αστυνομία κατέσχεσε επίσης για προληπτικούς λόγους 23 εκατομμύρια ευρώ της IOR, τα οποία είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό μιας άλλης τράπεζας.

Η τράπεζα του Βατικανού είχε και παλαιότερα εμπλακεί το 1982 σε μεγάλο σκάνδαλο που αφορούσε στην απάτη της χρεοκοπίας της Banco Ambrosiano, της μεγαλύτερης τότε ιδιωτικής τράπεζας της Ιταλίας.

 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ