Τι κι αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια. Η Ολυμπιακή Κοχλιοδρομία στο Μακρύ Γιαλό Σητείας στην Κρήτη, που έκανε το ντεμπούτο της το 2004, πραγματοποιείται -ανελλιπώς- σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Δευτέρα, από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο.
Εμπνευστής, διοργανωτής, αλλά και επίσημος χορηγός των αγώνων είναι ο Δημήτρης Κακούρης, ιδιοκτήτης του «σταδίου», που φιλοξενεί τον πρωτότυπο αυτό αγώνα.
Έπειτα από ενδελεχή έρευνα στο διαδίκτυο, ο κ. Κακούρης βρήκε πολλές πληροφορίες, τόσο για τη διεξαγωγή παρόμοιων αγώνων, όσο και για την ιστορία τους. Το «γλυκό έδεσε», όταν βρήκε, στο πρόσωπο του Ιρλανδού, Τζον Γκριρ, μονίμου κατοίκου Κρήτης από το 2003, τον οργανωτή των αγώνων και αρμόδιο για τη διεξαγωγή τους.
Η πρώτη σαλιγκαροδρομία πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2004, σ' ένα ειδικά διαμορφωμένο… στάδιο, κατασκευασμένο από ξύλο και κόντρα πλακέ, και διακοσμημένο με τις σημαίες όλων των κρατών, τις μασκότ, την ολυμπιακή φλόγα κ.α.
Τα πρώτα χρόνια διεξάγονταν δύο αθλήματα: ο αγώνας ταχύτητας, απόστασης 30 εκ. και ο μαραθώνιος 60 εκ. Σε κάθε αγώνισμα συμμετάσχουν έξι σαλιγκάρια, όσα και οι λωρίδες του σταδίου. Η διάρκεια του αγώνα κυμαίνεται από 2 ως 12 λεπτά, ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν!
Το μόνο που απαιτείται να έχουν οι υποψήφιοι παίκτες είναι όρεξη, αγάπη για τους «αθλητές» και φυσικά διάθεση να ζητωκραυγάσουν για το νικητή.
Όπως σημείωσε ο κ. Κακούρης, οι συγκεκριμένοι αγώνες αποτελούν την ανεπίσημη ατραξιόν του Μακρύ Γιαλού, διαβεβαιώνοντάς παράλληλα ότι, κατά τη διάρκεια των αγώνων, ποτέ δεν βασανίστηκε ή πληγώθηκε κάποιο σαλιγκάρι.