Αθήνα
Στο κλείσιμο οδηγούνται χιλιάδες επιχειρήσεις σε συνθήκες μειωμένης κατανάλωσης μετά και τη δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες αύξηση στο ΦΠΑ, εκτιμούν παράγοντες του εμπορικού κόσμου, ενώ για πολλές άλλες οι προσφορές είναι το όπλο για την εξασφάλιση της επιβίωσής τους.Η κρατική ολιγωρία και το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία «οδηγούν την αγορά σε απόγνωση και τελικά σε κοινωνικό αδιέξοδο» επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς. Στην ανακοίνωσή του προσθέτει ότι «τις κρίσιμες αυτές στιγμές θα πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα στο σύνολό του να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, διεκδικώντας αλλά και στηρίζοντας παράλληλα την όποια προοπτική για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Σχετικά με τη δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ, από την πλευρά των εμπόρων αναφέρεται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν ή ακόμη και να κατεβάσουν τις τιμές τους, την στιγμή που το κράτος επιβαρύνει όλο και περισσότερο, όχι μόνο με αυξημένους φόρους, αλλά και με σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Νομού Μαγνησίας σε προσφορές σκέπτονται να προχωρήσουν οι επαγγελματίες και έμποροι, προκειμένου να τονωθούν οι πωλήσεις τους, ενώ οι μικροί επιχειρηματίες δηλώνουν ότι δε θα μετακυλήσουν στους καταναλωτές το επιπλέον κόστος της αύξησης του ΦΠΑ.
Όπως εκτιμά η ομοσπονδία, για τους επαγγελματίες και εμπόρους σανίδα σωτηρίας είναι ο προγραμματισμός για τριήμερες, πενθήμερες ή δεκαήμερες προσφορές ενώ μπροστά στον νέο γύρο ανατιμήσεων που φέρνει η νέα αύξηση του ΦΠΑ, οι μικροί καταστηματάρχες θεωρούν μονόδρομο το πάγωμα των τιμών, ζητώντας όμως καθαρές μειώσεις τιμών και από τις μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου και όχι υπό την μορφή προσφορών και δώρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και της Ε.Σ.Σ.Ε. 65.000 επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο, καθώς δεν μπορούν να αποπληρώσουν δάνεια ύψους 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ η ομοσπονδία επικαλείται στοιχεία οργανώσεων καταναλωτών σύμφωνα με τα οποία, μια μέση τετραμελή οικογένεια επιβαρύνεται μέσα σε ένα χρόνο από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων στα καύσιμα κατά 510 ευρώ, κατά 127 ευρώ από ψώνια στο σούπερ μάρκετ και 570 ευρώ από τις αυξήσεις στα τσιγάρα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ