p

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Επιμένει ότι έδωσε τα λεφτά στο ΠΑΣΟΚ ο Θ. Τσουκάτος

Εμμένει στις θέσεις που εξέφρασε από την πρώτη στιγμή ο Θόδωρος Τσουκάτος (πρώην βουλευτής και πρώην στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτης) που εξετάστηκε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens για το 1 εκατ. ευρώ, που πήρε το 1999 από τα «μαύρα ταμεία» της Εταιρίας και, όπως έχει πει, τα κατέθεσε στα ταμεία του κόμματος.

Σε τετρασέλιδο υπόμνημά του, που ανέγνωσε και κατέθεσε στην επιτροπή, ο κ. Τσουκάτος παραδέχεται ότι οι χορηγίες στα κόμματα - αλλά μιλώντας ειδικά για το ΠΑΣΟΚ - από ιδιώτες «είναι παλιά και σε όλους γνωστή καθιερωμένη πρακτική, την κληρονόμησα δεν την καθιέρωσα», και παράλληλα κατηγορεί τον δικό του κομματικό χώρο «για έλλειψη θάρρους να αναγνωρίσει την αντικειμενική πραγματικότητα του τρόπου χρηματοδότησης των εκλογικών δαπανών επί σειρά ετών».
Σημειώνει παράλληλα ότι «ψεύδονται συνειδητά εκείνοι που βεβαιώνουν, πώς το δικό τους κόμμα - και μιλώ για τα μεγάλα - δεν έχει χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες και μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους, με αντίστοιχα ψηλές χορηγίες που ξεπερνούν κατά πολύ το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο οικονομικών ενισχύσεων του σχετικού νόμου».
Στο υπόμνημα του ο κ. Τσουκάτος δηλώνει, όσον αφορά το ηθικό σκέλος της υπόθεσής αυτής, ότι δεν νοιώθει πλέον διόλου περήφανος για τη συμμετοχή του, ιδιαίτερα μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν σε βάρος της Siemens και των επιλήψιμων συμβάσεών της.
Έσπευσε αφενός να δηλώσει «συναρμόδιος» για την οικονομική καμπάνια εν όψει των ευρωεκλογών του 1999, ενώ αφήνει αιχμές για τους υπουργούς που χειρίστηκαν τις προγραμματικές συμβάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν γνώριζα, ούτε και μπορούσα να γνωρίζω περί σχέσεων υπουργών ή στελεχών του ΟΤΕ με την Siemens».
Χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις εναντίον του κατηγορίες από τη Δικαιοσύνη, ο κ. Τσουκάτος απαντά και στις κατηγορίες που είχε εκφράσει αρχικά ο Μ. Χριστοφοράκος - και υιοθετούν και μέλη της εξεταστικής - για την ύπαρξη ενός εκατομμυρίου ευρώ στην Ελβετία με διαχειριστή τον ίδιο.
Ο μάρτυρας το διέψευσε και σε αυτή την κατάθεση του, σημειώνοντας ότι δεν κράτησε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα αυτά, και παρέδωσε στην επιτροπή ανέκκλητο συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο να ψάξουν όλους τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, τόσο τους προσωπικούς, όσο και των μελών της οικογένειάς του.
Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση της επιτροπής αποφασίστηκε πως δεν θα κληθούν πρώην πρωθυπουργοί, εκτός και αν προκύψει ανάγκη μετά το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο της επιτροπής στη Γερμανία.
Παράλληλα, αποφασίστηκε επίσης στις δύο-τρεις ημέρες ανακριτικής εργασίας που απομένουν, να εξεταστούν αποκλειστικά πολιτικά πρόσωπα, και σε εξαιρετικές περιπτώσεις παρένθετα πρόσωπα. Σημειώνεται πως την Τετάρτη ενώπιον της επιτροπής θα βρεθεί η Ντόρα Μπακογιάννη.
Επίσης, αποφασίστηκε αφενός να γίνει το ταξίδι του κλιμακίου στη Γερμανία για σειρά ανακριτικών εξετάσεων (διοίκηση Siemens, Κουτσενρόιτερ, Σίκατσεκ, Χριστοφοράκος) και η επιτροπή να κλείσει το έργο της στις 30 Σεπτεμβρίου.

Επικυρώθηκε η απαγόρευση εξόδου για τον Π. Καρακώστα

Παράλληλα, την απαγόρευση εξόδου από την χώρα που επεβλήθη στον εμπλεκόμενο στην υπόθεση της Siemens, επιχειρηματία Παντελή Καρακώστα επικύρωσε με απόφασή του το Συμβούλιο Εφετών.
Το δικαστικό συμβούλιο με βούλευμά του έκρινε ότι η διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών που επέβαλε στον κ. Καρακώστα την απαγόρευση εξόδου από την χώρα θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ. Ο επιχειρηματίας αναμένεται προσεχώς να κληθεί σε απολογία από τους εφέτες ανακριτές, για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της δωροδοκίας.
Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή του κ. Καρακώστα στην υπόθεση της Siemens προέκυψε μετά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ενώπιον της οποίας παραδέχθηκε ότι συνδέεται με ύποπτο έμβασμα 200.000 μάρκων. Ακολούθησε έφοδος στο γραφείο αλλά και το σπίτι του όπου και κατασχέθηκαν έγγραφα τα οποία καταδεικνύουν την σχέση του με την Siemens.
Πηγή:Α.Π.Ε.