p

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Η κρίση κάνει καλό στο περιβάλλον Πώς μπορεί να μειωθεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ με έξυπνες λύσεις !!!

Μπορεί στην Ελλάδα τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει το ΔΝΤ να είναι δυσβάσταχτα, αλλά, όπως φαίνεται, η ύφεση μπορεί να αναστρέψει την κλιματική αλλαγή που απειλεί τον πλανήτη. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, το 2009 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (εκείνων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή) μειώθηκαν 7% περισσότερο απ΄ ό,τι το 2008. Και αυτό διότι οι καταναλωτές στην Ευρώπη περιόρισαν κατά 5,5% την κατανάλωση άνθρακα (λιγνίτη και λιθάνθρακα για παραγωγή ηλεκτρισμού), πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες της υπηρεσίας σε έκθεσή τους η οποία δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας, η οικονομική κρίση μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια επίτευξης του ευρωπαϊκού στόχου «20- 20- 20»- δηλαδή 20% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (το κυριότερο θερμοκηπικό αέριο) και 20% συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο ως το 2020.

Ως σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτες στην Ελλάδα οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα ο οποίος ευθύνεται για περισσότερο από το ένα τρίτο της τελικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας μας. Τα ελληνικά σπίτια καταναλώνουν ως και 3,5 φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση απ΄ ό,τι οι αντίστοιχες κατοικίες στην παγωμένη Φινλανδία.

Οι Ελληνες συνεχίζουν να σπαταλούν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους για θέρμανση τον χειμώνα και για ψύξη το καλοκαίρι. «Τα επιδόματα θέρμανσης δεν πρέπει να εξετάζονται ως λύσεις,όχι μόνο εξαιτίας της δημοσιονομικής ανεπάρκειαςαλλά και λόγω του αποσπασματικού και παροδικού χαρακτήρα τους» σημειώνει ο υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας της Greenpeace κ. Δ. Ιγνατίου.

Το πρόγραμμα επιδοτήσεων «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον» αναμένεται να ωφελήσει λίγα φτωχά νοικοκυριά, όμως έχει περιορισμένο εύρος εφαρμογής (100.000

κατοικίες). «Περίπου 3,5 εκατομμύρια κατοικίες χτισμένες πριν από το 1980 (δεν διαθέτουν θερμομόνωση) θα παραμείνουν εκτός προγράμματος. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα έχει ήδη δεσμεύσει κεφάλαια περίπου 400 εκατ. ευρώ, χωρίς τελικά να αποκομίσει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από αυτά» σημειώνει ο κ. Γρηγορίου, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ισχυρών φορολογικών κινήτρων. Αν μάλιστα συνοδευθεί με κρατικές εγγυήσεις δανείων και επιδότηση επιτοκίου με στόχο ο τραπεζικός τομέας να στηρίξει ένα σχέδιο αναβάθμισης των ελληνικών κτιρίων, τότε, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Greenpeace, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ως και 140.000 θέσεις εργασίας ως το 2020.

Οσο για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία αφορά τον κανονισμό ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, «η εφαρμογή της, αν και υπέρμετρα καθυστερημένη,θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις ενεργειακές ανάγκες των νεόδμητων κτιρίων» τονίζει ο υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής του WWF κ. Αχ. Πληθάρας.

Τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες της Πολιτείας αποτελούν το ένα σκέλος της υπόθεσης «εξοικονόμηση ενέργειας». Το άλλο αφορά την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών, τη στιγμή μάλιστα που η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εισηγείται αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας κατά 15% στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ για την τριετία 2011-2013. Σήμερα «Το Βήμα» προτείνει λύσεις για να μειώσει ο καταναλωτής τον λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά και το κονδύλι για πετρέλαιο θέρμανσης αλλάζοντας συνήθειες και συσκευές στο σπίτι και στο γραφείο.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=355337&dt=19/09/2010#ixzz0zydbqRZ0