- Η χρεοκοπία δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του σε οικονομικό φόρουμ στην Νέα Υόρκη. Γι' αυτό η κυβέρνηση καταβάλει «τιτάνιες προσπάθειες» για να το αποφύγει, εξήγησε, προσθέτοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε σοβαρά και την Ευρώπη που «έχει επενδύσει πολλά στην επιτυχία της Ελλάδας».
Ακόμη ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι η προστασία των οικονομικά ασθενέστερων και κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους αδυνάτους εν μέσω ύφεσης της οικονομίας.
«Η χρεοκοπία δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα. Όλες οι τιτάνιες προσπάθειες που κάναμε τον τελευταίο χρόνο στόχο έχουν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ Economic Club της Νέας Υόρκης, όπως αναφέρει το Reuters.
«Αλλά η χρεοκοπία δεν αποτελεί λύση ούτε για την Ευρώπη. Η Ευρώπη, σήμερα, έχει επενδύσει πολλά στην επιτυχία της Ελλάδας», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι η προστασία των οικονομικά ασθενέστερων.
«Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, η μεγαλύτερη ανησυχία μου αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλίσουμε ότι οι περικοπές δεν επιβαρύνουν αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο σε μια ύφεση και δεν εξουδετερώνουν πιθανές αυξήσεις εισοδήματος» είπε ο πρωθυπουργός.
Ακόμη επανέλαβε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει σκληρές προσπάθειες για να καταπολεμήσει την μαύρη οικονομία και την φοροδιαφυγή.
Θα επιτευχθούν οι στόχοι για το έλλειμμα
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να προβληθεί η κατάσταση στη σωστή της διάσταση και να αποσαφηνισθεί το τί ακριβώς συμβαίνει, σε αντίθεση με την παραπληροφόρηση που προκύπτει συχνά από μερικούς οικονομικούς αναλυτές.
Το έλλειμμα έχει ήδη μειωθεί κατά 32% και θα πετύχουμε τον στόχο του 40% μέχρι το τέλος του έτους, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 8% και το πρωτογενές έλλειμμα κατά 60%.
Μίλησε για αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της ηλιακής ενέργειας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και των βιολογικών καλλιεργειών.
«Δεν φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος και μετατρέψαμε την οικονομική κρίση σε ευκαιρία», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξημένη στήριξη από την κοινή γνώμη σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο.
Δήλωσε αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες, και βέβαιος ότι τα βραχυπρόθεσμα κόστη και ο πόνος θα αντισταθμισθούν από μακροπρόθεσμα οφέλη.
Αναφέρθηκε στην τεράστια εξοικονόμηση δαπανών από τον ορθολογισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του «Καλλικράτη», στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού συστήματος και στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα.
Πριν έξι μήνες όλοι δήλωναν βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε, τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα, σταθερά προσηλωμένη προς μια μακρόχρονη σταθερότητα και ανάπτυξη, κάτι που προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών, και στο πλαίσιο αυτό επικαλέσθηκε την πρόσφατη ανταπόκριση που βρήκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και την απόφαση των ασφαλιστικών ταμείων της Νορβηγίας να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα.
Η επιστροφή των επενδυτών οφείλεται στο ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι εννοεί αυτά που λέει, πετυχαίνει τους στόχους που θέτει, και ξεπερνά τις προσδοκίες, τόνισε και σημείωσε ότι μέσα σε λίγους μήνες έχει προωθηθεί το πιο φιλόδοξο και εκτενές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.
Πρόσκληση για επενδύσεις
Διεμήνυσε προς τους επενδυτές ότι η κρίση δεν ήταν η αρχή του τέλους, αλλά μια νέα αρχή, και τόνισε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα της «νέας Ελλάδας» είναι η σταθερότητα στο πλαίσιο της οποίας η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να διατηρήσει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον για μια δεκαετία, ενώ από το 2011 η φορολογία στα μη διανεμόμενα κέρδη για όλες τις επιχειρήσεις θα μειωθεί από 24% στο 20%.
Επανέλαβε ότι το δημόσιο θα αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία που διαθέτει αξίας 270 δισ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο σχεδόν του δημόσιου χρέους, αλλά και την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ενώ την ίδια ώρα η Ελλάδα προσφέρει προοπτικές για αιολική ενέργεια που είναι μοναδικές στην Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι σημαντικές ευκαιρίες προσφέρει και ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας που περιβάλλεται από αναδυόμενες αγορές, ενώ τόνισε ότι η σημασία της χώρας έχει αναγνωρισθεί και από την Κίνα που μετέτρεψε το λιμάνι του Πειραιά σε σημείο εισόδου των εξαγωγών της προς την Ευρώπη.
Συναντήσεις με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες
Εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα, χαρακτήρισαν Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες, τη συζήτηση που είχαν την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια πρωϊνού εργασίας σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επτά στελέχη του Επενδυτικού Συμβουλίου, με οικονομική, αλλά και πολιτική βαρύτητα σε επιχειρηματικούς και χρηματοπιστωτικούς κύκλους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «μεγάλη προσπάθεια» που καταβάλλει η κυβέρνηση για να αλλάξει το επενδυτικό τοπίο στη χώρα μας, δημιουργώντας ενθαρρυντικές προοπτικές στον τομέα της ανάπτυξης.
Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για επενδύσεις Χάρης Παμπούκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ