p

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Πέντε χάπια σε ένα για την καρδιά

Το «πολυχάπι» απλουστεύει τη φαρμακευτική αγωγή, καθώς περιέχει ξεχωριστές φαρμακευτικές ουσίες, τις οποίες οι ασθενείς λαμβάνουν σήμερα ξεχωριστά. Οι πρώτες μελέτες ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια είναι ενθαρρυντικές, λένε οι ειδικοί.

Ενα "πολυχάπι" προστατεύει από καρδιαγγειακό επεισόδιο άτομα υψηλού κινδύνου. Περιέχει τρεις έως πέντε φαρμακευτικές ουσίες, τις οποίες οι ασθενείς λαμβάνουν σήμερα ξεχωριστά. Η χορήγηση πολλαπλών ουσιών με ένα χάπι μεγιστοποιεί τη συμμόρφωση των ασθενών και εκτιμάται ότι μπορεί να μειώσει έως και κατά 80% τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.
Το θέμα αναμένεται να παρουσιαστεί από τον Βρετανό καρδιολόγο κ. Σάντι Γκούπτα, κατά τη διάρκεια του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, το οποίο πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 18 Σεπτεμβρίου στο Ιδρυμα Ευγενίδου.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητής κ. Γιώργος Παλατιανός, ανακοίνωσε χθες ότι το πολυδύναμο χάπι δοκιμάζεται ήδη σε ασθενείς οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να υποστούν καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Στις φαρμακευτικές ουσίες που περιέχει περιλαμβάνονται η ασπιρίνη (για την πρόληψη των θρομβώσεων), μία στατίνη (για την ελάττωση των επιπέδων της χοληστερίνης) και φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Σύμφωνα με τον κ. Παλατιανό, η χρήση του πολυδύναμου χαπιού είχε προταθεί αρχικά το 2003 και είχε γίνει αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα. Υπήρξαν, ωστόσο, ενδοιασμοί αναφορικά με τον ενδεχόμενο συνδυασμό ουσιών και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που θα μπορούσε να έχει.

Οι ειδικοί θεωρούν ελκυστική την ιδέα του πολυδύναμου χαπιού, το οποίο απλουστεύει τη θεραπευτική αγωγή, οδηγεί σε καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών και μειώνει και το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής. Τα αρχικά αποτελέσματα των μελετών είναι ενθαρρυντικά ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια.

Στο συνέδριο θα ανακοινωθούν νέες χειρουργικές και επεμβατικές μέθοδοι, τόνισε ο διευθυντής του Β' Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του Ωνασείου, κ. Βασίλης Βούδρης. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση ασθενών με νόσο των καρωτίδων.

Ειδικό πλέγμα
Οι ασθενείς αυτοί -είπε- αντιμετωπίζονται με τοποθέτηση ειδικού πλέγματος (στεντ) στην καρωτίδα. 'Χρυσός' κανόνας, ωστόσο, παραμένει η χειρουργική αντιμετώπιση με ενδαρτηρεκτομή.

Ο κ. Παλατιανός αναφέρθηκε και στη διαδερμική τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας σε ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να υποβληθούν σε ανοικτή επέμβαση. Η μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2007, στο Ωνάσειο, και από τότε έχουν αντιμετωπιστεί εκατό ασθενείς.

Η βαλβίδα τοποθετείται μέσω της μηριαίας ή της υποκλείδιας αρτηρίας ή στην κορυφή της καρδιάς, η οποία αποκαλύπτεται με μικρή τομή στον θώρακα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ethnos.gr