p

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ζητούν υπαλλήλους γραφείου και... μοντέλα - πωλητές !

Στα αζήτητα επιστήμονες όπως μηχανικοί, αρχιτέκτονες, γιατροί και τα διευθυντικά στελέχη.
Του Γιώργου Γάτου
Η οικονομική κρίση αφού «έπληξε» την απασχόληση και αύξησε τον αριθμό των ανέργων σε ολόκληρη τη χώρα, αλλάζει, τώρα «εκ βάθρων» και την αγορά εργασίας απαξιώνοντας επαγγελματικές ειδικότητες που κατά το παρελθόν είχαν ζήτηση. Αυτό προκύπτει από επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τη ζήτηση θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις που αποκαλύπτει η «Η».Με βάση τα στοιχεία από πανελλαδικό δείγμα 1.212 θέσεων εργασίας που ζητούσαν την περασμένη.....
εβδομάδα οι επιχειρήσεις να «καλύψουν» μέσω του ΟΑΕΔ, προκύπτει ότι:
Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι υπάλληλοι γραφείου και τα? μοντέλα - πωλητές, καθώς και ειδικότητες που έχουν σχέση με τον τομέα της παροχής υπηρεσιών (περιλαμβάνονται και οι προσωπικές υπηρεσίες, οικιακοί βοηθοί κ.ά.).
Ακολουθούν σε... απόσταση οι ανειδίκευτοι εργάτες, οι οδηγοί μέσων μεταφοράς, οι κτηματομεσίτες, οι ειδικευμένοι επί των πωλήσεων χρηματιστές, οι συντηρητές μηχανικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οι υπάλληλοι εξυπηρέτησης πελατών, οι εκπαιδευτικοί (λόγω εποχής και επαναλειτουργίας εκπαιδευτικών σχολών) και οι τεχνολόγοι βιολογίας και υγείας. Χαμηλότερη είναι η ζήτηση για τεχνίτες και εργάτες κατασκευών (στο συγκεκριμένο κλάδο, άλλωστε, έχουν πέσει κατακόρυφα -έως 27%- οι επενδύσεις).

Επιστήμονες
Πολύ χαμηλή έως... μηδενική είναι η ζήτηση επιστημόνων (όπως αρχιτεκτόνων - μηχανικών, γιατρών κ.ά.) λογιστών, χειριστών μηχανών, σιδηρουργών (αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης στη βιομηχανική παραγωγή), επιπλοποιών, τυπογράφων, ενώ στα... αζήτητα είναι οι διευθύνοντες για μικρές επιχειρήσεις, καθώς και τα διευθυντικά στελέχη για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η λίστα των ζητούμενων μέσω του ΟΑΕΔ ειδικοτήτων, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, αποτυπώνει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται η πραγματική οικονομία και οι επιχειρήσεις. Το δείγμα είναι, ως ένα βαθμό, αξιόπιστο (καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις επιδιώκουν να προσλάβουν εργαζόμενους με επιδότηση για να μειώσουν το κόστος εργασίας) και αντανακλά μια χαμηλή και επιλεκτική (σε κλάδους που ακόμη «κινούνται») προσφορά απασχόλησης (για παράδειγμα, λείπουν εντελώς από τη λίστα οι άλλοτε πολυπληθείς πωλητές και οι πωλήτριες καταστημάτων, τα οποία τώρα συρρικνώνονται ή κλείνουν λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της κάμψης της ζήτησης στην αγορά).
«Δεν είναι περίοδος προσλήψεων», λένε χαρακτηριστικά στην «Η» κύκλοι των εργοδοτικών οργανώσεων που, κάτω από τις σημερινές συνθήκες της ύφεσης, διεκδικούν επιδοτήσεις μέσω του ΟΑΕΔ για να μην? απολύσουν προσωπικό.


«Πρωταγωνιστές»
Στις περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας (όπου δραστηριοποιούνται και οι περισσότερες επιχειρήσεις) «κρύβονται» οι όποιες επαγγελματικές «ευκαιρίες» υπάρχουν αυτή την περίοδο.
Στο σύνολο των 1.212 «προσφορών» για θέσεις εργασίας, οι 370 ήταν στην Αττική και οι 230 στην Κεντρική Μακεδονία (το 49,5% του συνόλου των θέσεων εργασίας που ζητούσαν οι επιχειρήσεις). Ακολουθούν, η Πελοπόννησος (104 θέσεις), η Στερεά Ελλάδα 975), η Δυτ. Ελλάδα (71), η Θεσσαλία και η Ανατ. Μακεδονία και η Θράκη (66 σε κάθε μία από τις δύο αυτές περιφέρειες), η Κρήτη (62), η Ηπειρος (45), η Δυτ. Μακεδονία (38) το Νοτ. Αιγαίο (34), το Βορ. Αιγαίο (27) και τα Ιόνια νησιά (24). Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ είναι, σε κάθε περίπτωση, ενδεικτικά, καθώς κανένας επίσημος φορέας δεν έχει αναλάβει έως σήμερα να καταγράψει τις τρέχουσες και να διαγνώσει τις μελλοντικές ανάγκες σε θέσεις εργασίας ανά κλάδο και ανά γεωγραφική περιοχή της χώρας...
ΗΜΕΡΗΣΙΑ