Το Echelon
(από το αγγλικό echelon = σχηματισμός) είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο υποκλοπής
τηλεπικοινωνιών και ...
....κατασκοπίας.
Η ΑΡΧΗ
Στις 17 Μάιου του 1945 οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας προχώρησαν σε συμφωνία συνεργασίας που ονομάστηκε UΚ – USA. Το 1946, έκαναν συμφωνία συνεργασίας με τις ΗΠΑ και οι μυστικές υπηρεσίες του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.Δηλαδή έγινε συνομωσία των Αγγλοσαξονικών κρατών. Φυσικά ηγετικό ρόλο στην συνεργασία κατείχαν οι ΗΠΑ.
ΑΡΧΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ...
Η συνεργασία αυτή αποτέλεσε την βάση του προγράμματος ``ECHELON΄΄ το οποίο αρχικά χρησιμοποιήθηκε – επί ψυχροπολεμικής περιόδου – για κατασκοπευτικούς λόγους, εστιάζοντας στη Ρωσία και τις τότε κομμουνιστικές χώρες του ανατολικού μπλοκ.
... ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Το 1983 έρευνες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου έδειξαν ότι υπήρχε κάποιο δίκτυο κατασκοπείας από τις ΗΠΑ το οποίο κατασκόπευε φαξ, τηλεφωνά και αλλά μέσα επικοινωνίας, ιδίως στην Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ιαπωνία. Παρά ταύτα, είναι σίγουρο πως η ευρωπαϊκή κοινότητα γνώριζε για το πρόγραμμα παρακολούθησης αρκετά χρόνια πριν.
Η ΕΠΙΒΑΙΒΕΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ 'ECHELON'
Το 1996 η Γαλλία ανακάλυψε ότι η συμφωνία των 6 δισεκατομμυρίων που προωθούσε αεροπορική εταιρία της με την Σαουδική Αραβία, είχε διαρρεύσει. Όλα τα μυστικά της συμφωνίας τα γνώριζε ήδη η αμερικανική εταιρία Βoing η οποία και έκανε καλύτερη πρόσφορα στην Σαουδική Αραβία και κέρδισε την συμφωνία. Έκτοτε, έγιναν έρευνες από την ευρωπαϊκή ένωση, καθώς και από έναν δημοσιογράφο του BBC, οι οποίες κατέληξαν στην ύπαρξη ενός προγράμματος παρακολούθησης, το επονομαζόμενο ``ECHELON΄΄
TI ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ 'ECHELON' ;
Αποκαλύφθηκε τελικά ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, ο πλανήτης είχε χωριστεί σε 4 ζώνες παρακολούθησης από 5 υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας. Οι μυστικές αυτές υπηρεσίες ήταν η αμερικανική NSA που ανέλαβε την παρακολούθηση της Αμερικής, η βρετανική GCHQ που ανέλαβε την παρακολούθηση της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Αφρικής, η αυστραλιανή DSD που ανέλαβε την παρακολούθηση της Ν.Ασίας, του Ν.Ειρηνικού και του ανατολικού Ινδικού ωκεανού, η νεοζηλανδική GCSB που ανέλαβε την παρακολούθηση του Ν.Ειρηνικού και η καναδική CSE που ανέλαβε την παρακολούθηση συμπληρωματικά της Αμερικής, της Β. Ευρώπης και της Β.Ρωσίας. Μάλιστα, η Τουρκία και η Κύπρος (σε βρετανικές βάσεις στο Ακρωτήρι της Κύπρου κοντά στη RAF) είχαν επίσης διαθέσει το έδαφός τους για το σύστημα παρακολούθησης.
Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ 'ECHELON'
Κύριος σκοπός του προγράμματος είναι οι υποκλοπές από τους δορυφόρους στρατιωτικών μυστικών, εμπορικών συμφωνιών, οικονομικών συναλλαγών, πολιτικών και διπλωματικών πληροφοριών και κρατικών απορρήτων. Επίσης, το σύστημα αποσκοπεί στον έλεγχο πολιτικών και θρησκευτικών ομάδων καθώς και οργανώσεων, όπως οι οικολογικές και η Διεθνής Αμνηστία. Μάλιστα δημιουργήθηκε και τμήμα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που έχει διασυνδέσεις με μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις οι οποίες πλουτίζουν από την διαρροή πληροφοριών σχετικά με εμπορικές συμφωνίες, όπως ήταν και η συμφωνία αεροπορικής εταιρίας της Γαλλίας με αντίστοιχη της Σαουδικής Αραβίας που αναφέρθηκε πριν. Το πρόγραμμα επεκτάθηκε και στην παρακολούθηση και καταγραφή εκατομμυρίων τηλεφωνικών επικοινωνιών, φαξ, αρχείων και e – mail ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και γενικά τηλεπικοινωνιακών συσκευών. Όλα αυτά αφορούν όχι μόνον ύποπτα άτομα, αλλά όλο τον πληθυσμό της γης! Οι υποκλοπές γίνονται σε κάθε είδους τηλεπικοινωνία: δορυφορική, με οπτικές ίνες ή με τη χρήση μικροκυμάτων.Όλες οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται πηγαίνουν στους κεντρικούς υπολογιστές της NSA. Στις συνομιλίες από σταθερά ή κινητά τηλεφωνά η παρακολούθηση γίνεται με υποκλοπή εκατομμυρίων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ;
Το Echelon είναι διάσημο για τους ''υπολογιστές-λεξικά'' (Dictionary Computers). Οι υπολογιστές-λεξικά είναι σε θέση να σαρώνουν τις υποκλαπείσες πληροφορίες για λέξεις-κλειδιά. Αυτές οι λέξεις-κλειδιά έχουν οριστεί από τις μυστικές υπηρεσίες και είναι το όνομα ενός πιθανού υπόπτου, ο αριθμός ενός τηλεφώνου (σταθερού, fax ή κινητού), κωδικές ονομασίες όπλων, μια διεύθυνση (πραγματική ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), λέξεις με ειδικό ενδιαφέρον όπως ''πλουτώνιο'' κ.τ.λ. Ετσι, ουσιαστικά η λειτουργία των υπολογιστών-λεξικών είναι να βρίσκουν τους ''ψύλλους στα άχυρα'', να απορρίπτουν, δηλαδή, τη συντριπτική πλειοψηφία των υποκλαπέντων δεδομένων και να κρατούν τη μία πληροφορία στο εκατομμύριο. Πράγματι, όπως δήλωσε ο πρώην διευθυντής της NSA, William Studerman, σε μια ομιλία του το 1992: ''Ενα και μόνο σύστημα συλλογής πληροφοριών μπορεί να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο εισηγμένα δεδομένα σε μισή ώρα. Τα φίλτρα απορρίπτουν όλες αυτές τις πληροφορίες εκτός από 65.000. Μόνο 1.000 από τις (εναπομείνασες) πληροφορίες ανταποκρίνονται στα κριτήρια προώθησης. Δέκα από αυτές τις πληροφορίες επιλέγονται κανονικά από τους αναλυτές και μόνο μία αναφορά δημιουργείται. Αυτά είναι τα συνηθισμένα στατιστικά(..)''. Με άλλα λόγια, για κάθε ένα εκατομμύριο πληροφορίες που υποκλέπτονται, μόνο μία εμπίπτει στα ενδιαφέροντα της υπηρεσίας. Μόνο μία στις εκατό χιλιάδες θα ειδωθεί από ανθρώπινα μάτια.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 'ECHELON' ;
Λέγεται πως και στην Ελλάδα υπάρχουν δυο υποσταθμοί του ``ECHELON΄΄ ο ένας εκ των οποίων βρίσκεται στις Γούρνες Ηρακλείου.
αποσπάσματα απο globalusers.org