Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Το οικονομικό κόστος της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας θα ανέλθει το 2010 στα 604 δισεκατομμύρια δολάρια, και δεν μπορεί παρά να συνεχίσει να ανεβαίνει καθώς ο πληθυσμός γερνά. Οι ανησυχητικές εκτιμήσεις προέρχονται από έκθεση που δημοσιεύεται την Τρίτη, παγκόσμια ημέρα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.
Το κόστος για την περίθαλψη των 35,6 εκατομμυρίων ασθενών θα φτάσει φέτος το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ, επισημαίνει η Διεθνής Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ (ADI), η ομοσπονδία 73 εθνικών εταιρειών νόσου Αλτσχάιμερ από όλο τον κόσμο.
Για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος, η έκθεση αναφέρει ότι, αν το κόστος αυτό ήταν χώρα, τότε θα ήταν η 18η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και θα κατατασσόταν ανάμεσα στην Τουρκία και την Ινδονησία.
Περίπου το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει σήμερα από κάποια μορφή άνοιας, με πιο συχνή την Αλτσχάιμερ. Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης της ασθένειας διπλασιάζεται κάθε 5 χρόνια μετά τα 65 έτη και φτάνει το 50% στην ηλικία των 85 ετών.
Η ADI προβλέπει ότι, καθώς το προσδόκιμο επιβίωσης ανεβαίνει σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των ασθενών με Αλτσχάιμερ θα διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια στα 66 εκατομμύρια το 2020 και στα 115 εκατομμύρια το 2050.
Η καταπολέμηση της Αλτσχάιμερ θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, ο Μάρτιν Πρινς του King's College στο Λονδίνο και ο Άντερς Βίμο του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη.
Σύμφωνα με την γιατρό Ντέιζι Ακόστα, πρόεδρο της ADI, «η νόσος του Αλτσχάιμερ και οι συναφείς διαταραχές αποτελούν την πιο σημαντική κοινωνική και ιατρική κρίση του 21ου αιώνα», και οι κυβερνήσεις «είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που προκαλούν».
Newsroom ΔΟΛ