Με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στον τομέα του καπνού το 2006 και την πλήρη αποσύνδεση των κοινοτικών ενισχύσεων από την παραγωγή του προϊόντος, η εγχώρια παραγωγή καπνού υπέστη ραγδαία μείωση και σήμερα...περιορίζεται σε δύο μόνο ποικιλίες (Μπασμάς και Κατερίνης).
Παράλληλα, η αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα, καθώς και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, λόγω της οικονομικής ύφεσης, αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τον κλάδο του καπνού στην Ελλάδα.
Αυτά αποτελούν τα βασικά συμπεράσματα της κλαδικής μελέτης για την εγχώρια αγορά καπνικών προϊόντων, την οποία πραγματοποίησε η ICAP.
H τελική αγορασθείσα ποσότητα καπνού από το 2000 και έπειτα παρουσιάζει γενικά φθίνουσα πορεία, προστίθεται στη μελέτη. Το 2006, πρώτο έτος εφαρμογής της απόφασης της ολικής αποσύνδεσης των κοινοτικών ενισχύσεων από την καπνοπαραγωγή, πολλοί καπνοκαλλιεργητές εγκατέλειψαν την καλλιέργεια καπνού και η παραγωγή μειώθηκε κατά 80% περίπου, σε σχέση με το 2005. Έκτοτε, διατηρείται γενικά σε χαμηλά επίπεδα, με μικρές μόνο μεταβολές από έτος σε έτος.
Όσον αφορά τις εισαγωγές καπνού, το διάστημα 2005-2008 σημειώθηκε δραστική άνοδος των συνολικών εισαγωγών, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 19,8%. Η αύξηση των εισαγωγών οφείλεται στις ανάγκες κάλυψης της εγχώριας ζήτησης, δεδομένου ότι υπήρξε ραγδαία μείωση της εγχώριας παραγωγής. Αντίθετα, οι εξαγωγές ακολούθησαν φθίνουσα πορεία κατά το διάστημα 2006-2008, με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 6,6%.
Η εγχώρια φαινομενική κατανάλωση καπνού παρουσίασε διακυμάνσεις μέχρι το 2005. Έκτοτε, η πραγματική διάθεση καπνών στην εγχώρια αγορά μειώθηκε δραστικά, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της εγχώριας παραγωγής, ενώ παράλληλα έγινε εκτεταμένη χρήση των αποθεμάτων παλαιότερων εσοδειών.
Η συνολική εγχώρια παραγωγή τσιγάρων, η οποία παρουσιάζει διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη, εμφάνισε μικρή άνοδο πέρυσι. Οι εισαγωγές τσιγάρων - πούρων το 2008 σημείωσαν αύξηση 1,7%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από την άλλη πλευρά, η διαχρονική εξέλιξη των εξαγωγών τσιγάρων και πούρων για την περίοδο 1999-2008 ήταν σε γενικές γραμμές ανοδική (με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,73%), ενώ το 2008 διαμορφώθηκε η υψηλότερη τιμή της δεκαετίας.
Η εγχώρια φαινομενική κατανάλωση τσιγάρων κατά την περίοδο 2000-2009 παρουσίασε διακυμάνσεις (με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 0,66%). Το 2008, η κατανάλωση μειώθηκε σημαντικά (κατά 13,9%) σε σχέση με το 2007, ενώ το 2009 επανέκαμψε (σύμφωνα με προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία). Την περίοδο 2006-2009, η αγορά πούρων παρουσίασε ανοδική πορεία (με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,36%).
ΑΠΕ