p

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Το χάπι που στέλνει... sms

Εχετε μήνυμα στο κινητό σας: ξεχάσατε να πάρετε το χάπι σας. Η ειδοποίηση δεν θα έρχεται από τον γιατρό ή κάποιον δικό σας άνθρωπο, αλλά από το ίδιο το χάπι! Ακούγεται απίστευτο, όμως η επαναστατική λύση στο πρόβλημα χιλιάδων ανθρώπων που αμελούν να πάρουν το χάπι τους είναι πια εδώ. Πρόκειται για επιστημονικό επίτευγμα που θα αξιοποιηθεί για διάφορες ασθένειες. Μάλιστα, εκτός της ειδοποίησης, μπορεί ακόμα να προβλέψει και ενδεχόμενες επιπλοκές στην υγεία του ασθενούς.

Το hitech χάπι παρασκευάζεται με την προσθήκη μικροτσίπ στις συνηθισμένες κάψουλες που λαμβάνει ο ασθενής. Θα τοποθετείται δηλαδή σε χάπια για παθήσεις όπως ο διαβήτης, ή υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια και θα το καταπίνει ο άρρωστος. Το χάπι-μικροτσίπ με το που θα φτάνει στο στομάχι θα εκπέμπει μήνυμα σε ειδικό έμπλαστρο, το οποίο θα διαθέτει αισθητήρα και θα είναι κολλημένο στο σώμα του ασθενούς. Αν εκείνος ξεχάσει κάποια δόση φαρμάκου, ο αισθητήρας θα στέλνει μήνυμα στο κινητό του πάσχοντα, υπενθυμίζοντάς του να πάρει το φάρμακό του.

Ωστόσο, το χάπι δεν έχει μόνο αυτή την ιδιότητα: το μικροτσίπ που είναι ενσωματωμένο πάνω του θα ελέγχει τις ζωτικές λειτουργίες του άρρωστου, όπως τους ρυθμούς της καρδιάς του, και θα μπορεί να μεταφέρει πληροφορίες στο κινητό του ατόμου που ακολουθεί θεραπεία σχετικά με την υγεία του και αν υπάρχουν τυχόν κίνδυνοι. Σε περιπτώσεις ανήμπορων ηλικιωμένων ή ασθενών με Αλτσχάιμερ πάλι, τα μηνύματα θα μπορούν να λαμβάνονται από συγγενείς, μέσω κινητού ή ηλεκτρονικής διεύθυνσης. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούν να λάβουν πληροφορίες για το αν οι δικοί τους άνθρωποι πρέπει να μειώσουν ή να αυξήσουν τη δόση της θεραπείας, αναλόγως τις αντιδράσεις που καταγράφει ο αισθητήρας στο έμπλαστρο μέσω του μικροτσίπ.

Το παρασκεύασμα βρίσκεται τώρα σε δοκιμαστική φάση, που θα κρατήσει κάποιους μήνες, ενώ έχει χορηγηθεί πειραματικά σε κάποιους ασθενείς στη Βρετανία. Το 2011 θα ξεκινήσει νέα δοκιμαστική περίοδος και αν όλα πάνε καλά, τα χάπια με μικροτσίπ θα κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Μέχρι τότε, περαιτέρω μελέτες αναμένεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο πιθανόν επιπλοκών, όπως παρενέργειες και εκπομπή ασαφών οδηγιών.

Πηγη : espressonews.gr


Πηγή : TNSite: Το χάπι που στέλνει... sms