p

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

15% επιπλέον φόροι κάθε χρόνο

Με το μνημόνιο Νο 2 εως το 2016
Πρόσθετους φόρους και περαιτέρω περικοπές εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, ύψους τουλάχιστον 27 δισ. ευρώ, για την τετραετία 2013-2016 (+15% περίπου κάθε χρόνο) προκειμένου το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να μηδενιστεί σε 6 χρόνια από τώρα φέρνει, όπως όλα δείχνουν, το μνημόνιο Νο 2, το οποίο ήδη συζητείται σε ανώτατα κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.



Την υπόσχεση για μηδενικό έλλειμμα, εάν τελικά εγκριθεί η πρόταση του επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, που είναι και ο εμπνευστής του νέου εγχειρήματος, θα αναλάβει έναντι της τρόικας η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εγκριθεί ένα νέο δάνειο ύψους 110 δισ. ευρώ για τη χώρα μας.


Η απόφαση για το δεύτερο δάνειο έρχεται εξαιτίας των πιεστικών αναγκών που θα έχει η Ελλάδα στην τριετία 2013-2015 για την αποπληρωμή μέρους του δημοσίου χρέους, το οποίο στο τέλος του 2011 θα φτάσει στα 358 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα για εκείνες τις χρονιές θα είναι τρομακτικό. Μόνο για το 2013 η χώρα μας θα κληθεί να αποπληρώσει περίπου 70 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 32 δισ. αφορούν σε παλαιότερες οφειλές και τα 38 δισ. σε αυτά που θα δανειστούμε φέτος από την τρόικα. Το 2014 θα πρέπει να αποπληρώσουμε το υπέρογκο ποσό των 82 δισ. (τα 42 δισ. είναι παλαιότερες οφειλές και τα 40 δισ. της τρόικας) και το 2015 περί τα 54 δισ. ευρώ.
Το καινούριο δάνειο θα δοθεί από το νέο ταμείο των 750 δισ. της Ε.Ε.

Ομως, όπως εξηγούν στο «ΘΕΜΑ» ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και κορυφαίος Ελληνας τραπεζίτης (και οι δύο επιθυμούν να κρατήσουν την ανωνυμία τους), επί της ουσίας το νέο δάνειο των 110 δισ. ευρώ που θα συνάψει η χώρα μας με την τρόικα δεν θα δοθεί από τους Προϋπολογισμούς των χωρών-μελών αλλά από το νέο ταμείο των 750 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε προ μηνών από την Ευρωπαϊκή Ενωση (προκειμένου να στηριχτούν τα κράτη που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία κ.λπ.). Επιπρόσθετα, όμως, εξηγούν ότι τα νέα χρήματα που θα δανειστεί η χώρα μας θα τα χρησιμοποιεί έτσι ώστε να αποπληρώνει τα δάνεια που θα μας δίνει η τρόικα έως το 2013.

Ετσι, για παράδειγμα, λένε ότι το 2013 -που θα πρέπει η Ελλάδα να επιστρέψει το ποσό των 38 δισ. ευρώ που μας δάνεισε η τρόικα- τη μία ημέρα θα μας δίνεται το ποσό αυτό από το νέο δάνειο και την επόμενη ημέρα η Ελλάδα θα αποπληρώνει το παλαιό. Αρα, όπως εξηγούν, είναι επί της ουσίας μια λογιστική τακτοποίηση του όλου θέματος.
Πρακτικά δηλαδή με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα σπρώξει τον δανεισμό των 110 δισ. για μετά το 2016, στις χρονιές δηλαδή εκείνες που οι λήξεις των δανείων είναι σαφώς μικρότερες.

Για την ακρίβεια οι υποχρεώσεις της χώρας το 2016 αγγίζουν τα 16 δισ. ευρώ, το 2017 τα 22 δισ., το 2019 τα 26 δισ. ευρώ, ενώ για τη διετία 2020 - 2021 φτάνουν σε μόλις 3 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως

 Μοναδικό αγκάθι στη διαδικασία που προωθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο όμως εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί καθώς υπάρχει άφθονος πολιτικός χρόνος έως το 2013, θα είναι η Γερμανία, η οποία θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως στην έγκριση της διαδικασίας.

Πάντως η ηγεσία της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, αντιδρά σε μια τέτοια προοπτική. Τώρα όσον αφορά στις υποχρεώσεις της χώρας από τα δάνεια που συνήφθησαν μέσω των αγορών (παλαιότερα δάνεια), αυτά θα αποπληρώνονται με νέο δανεισμό.
Πρώτο Θέμα