Την οδό του συμβιβασμού επιλέγει το Δημόσιο, προς τους οφειλέτες που χρωστούν συνολικά 32 εκ. ευρώ, προκειμένου να εισπράξει επειγόντως, αναγνωρίζοντας εμμέσως την αδυναμία να επιβάλει τελική λύση με την κινητοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και της Δικαιοσύνης.
Στην πράξη, το Δημόσιο έρχεται σε νέα περαίωση με 1,5 εκ. οφειλέτες,τους οποίους καλεί σε ρύθμιση που προβλέπει έως και 95% διαγραφή των προσαυξήσεων εάν επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τα ποσά που χρωστούν σε ταμεία και άλλους φορείς.
Στην πράξη, πιστώνεται μία ακόμη αποτυχία στον τομέα των εσόδων, καθώς από τα προσδοκώμενα 15 δισ. που ανέμενε να εισπράξει το οικονομικό επιτελείο με την απειλή προσφυγών για κατασχέσεις, δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων, πέτυχε τελικά από την αρχή του χρόνου να συγκεντρώσει μόλις 1 δισ. ευρώ!
Το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση εκκαθάρισης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, φαίνεται να έχει κολλήσει κάπου μεταξύ εφοριών και μηχανισμού του υπουργείου Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να έχει μείνει στη διακήρυξη προθέσεων και ο μηχανισμός των εφοριών αδυνατεί να διεκπεραιώσει, ακόμη και τον έλεγχο των αποδείξεων των φορολογούμενων, προκαλώντας πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο.
Με επείγουσα εγκύκλιο, οι οφειλέτες θα κληθούν έως τις 29 Οκτωβρίου να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, στην εφορία ή στο τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένη η οφειλή τους, καταβάλλοντας και την πρώτη δόση για να απαλλαγούν από τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.
Η απειλή για κατασχέσεις καταθέσεων, γίνεται ηπιότερη, καθώς δεν θα συνεπάγεται μεν άρση, αλλά συμψηφισμό στις δόσεις.
Η εξόφληση της οφειλής μπορεί να γίνει εφάπαξ ακόμα και με διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων, ενώ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει δόσεις, αυτές κυμαίνονται από 2 έως 45 και οι προσαυξήσεις μειώνονται αντιστρόφως ανάλογα του πλήθους των δόσεων κατά 40% έως και 95%.
Ταξίδι αναζήτησης επενδύσεων
Από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, έδωσε συνέντευξη σε δυο από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και στην εφημερίδα "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ",όπου επανέλαβε την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το 2012 λήγει η περίοδος ύφεσης για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι παραμένει πηγή ανησυχίας, η υστέρηση εσόδων.
Υποστήριξε, επίσης, ότι οι επενδύσεις και οι αλλαγές που συντελούνται θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ειδικά για τις επενδύσεις και για τις διευκολύνσεις που παρέχονται στους επενδυτές, έκανε λόγο για τους τομείς των υποδομών, των ακινήτων, του τουρισμού και της ναυτιλίας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις περιπτώσεις του Κατάρ και της Κίνας.
"Είμαστε μια χώρα που πήρε στα χέρια της τον έλεγχο του πεπρωμένου της, προβαίνοντας σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές, με θετικές συνέπειες για τους πολίτες της" είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Οικονομικών είχε χθες την ευκαιρία να συναντηθεί και με διεθνείς επενδυτές. Σήμερα, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει σειρά επαφών και θα συμμετάσχει στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.