Oι κακές διατροφικές συνήθειες των εφήβων, που οδηγούν στην παχυσαρκία, δεν οφείλονται απλώς σε έλλειψη θέλησης και αυτοπειθαρχίας, αλλά σχετίζονται και με το μέγεθος του μετωπιαίου λοβού της περιοχής του εγκεφάλου τους που ελέγχει τις παρορμήσεις.
Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον νέα έρευνα που διενέργησαν από κοινού η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής της Νέας Υόρκης.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τις παρορμήσεις ήταν μικρότερη στους παχύσαρκους εφήβους από ό,τι στους αδύνατους, πράγμα που σημαίνει ότι είτε αυτό δημιουργεί την προδιάθεση να τρώει κανείς ανεξέλεγκτα είτε η ίδια η παχυσαρκία επιδρά στο μέγεθος του εγκεφάλου, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.
«Δεν μπορούμε απλώς να λέμε ότι τα παιδιά που έχουν προβλήματα βάρους δεν έχουν αρκετή θέληση για να αδυνατίσουν. Ενδέχεται ο εγκέφαλός τους να είναι “οργανωμένος΄΄ διαφορετικά ή να έχουν υποστεί συγκεκριμένη βλάβη η οποία να οδηγεί στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού» εξηγούν οι επικεφαλής της έρευνας καθηγητές Αντόνιο Κόρβιτ και Νέιθαν Κλάιν, οι οποίοι μαζί με τις ομάδες τους εξέτασαν τις διατροφικές συμπεριφορές 91 εφήβων, μέσης ηλικίας 17 ετών.
Οι 37 από αυτούς είχαν φυσιολογικό βάρος και οι 54 ήταν παχύσαρκοι, ζύγιζαν κατά μέσον όρο 150 κιλά και είχαν μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 39. Σημειώνεται ότι 20-25 είναι ο φυσιολογικός ΔΜΣ, 25-29,9 ο υπέρβαρος ΔΜΣ και 30-39,9 ο παχύσαρκος ΔΜΣ.
Οι ερευνητές σάρωσαν με μαγνητικό τομογράφο τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων και τους υπέβαλαν σε γνωσιακά τεστ σχεδιασμένα να εξετάζουν πόσο καλά λειτουργεί ο μετωπιαίος λοβός, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι απαραίτητο για τον προγραμματισμό, την παρατήρηση του εαυτού μας και την τροποποίηση της συμπεριφοράς. « Όσοι έχουν υποστεί βλάβες σε αυτή την περιοχή ελέγχουν με μεγαλύτερη δυσκολία τις παρορμήσεις τους » λέει ο δόκτωρ Κόρβιτ.
Το συμπέρασμα της έρευνας, λοιπόν, είναι ότι οι παχύσαρκοι έφηβοι είχαν περισσότερο παρορμητικές διατροφικές συνήθειες και ότι τα πήγαν χειρότερα από τους αδύνατους συμμετέχοντες στα γνωσιακά τεστ. Παρ΄ όλα αυτά, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μελέτη τους δείχνει απλώς μια σύνδεση μεταξύ μετωπιαίου λοβού και παχυσαρκίας, και δεν αποδεικνύει ακόμη κάποια σχέση αιτίου- αποτελέσματος.
Μετά τα 50 η παχυσαρκία συνδέεται με την άνοια
Παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου του Λος Αντζελες είχε δείξει ότι τα πολλά παραπανίσια κιλά που αποκτούν αρκετοί άνθρωποι μετά τα 50 τους χρόνια, επιδρούν στο μέγεθος του εγκεφάλου και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές που συνδέονται με τις γνωσιακές ικανότητες.
Εδώ και αρκετό καιρό οι επιστήμονες είχαν ενδείξεις ότι η παχυσαρκία στη μέση ηλικία συνδέεται με την εκδήλωση άνοιας μερικές δεκαετίες αργότερα. Με τη σειρά της, η γεροντική άνοια στους υπέρβαρους ηλικιωμένους ανθρώπους συνοδεύεται από εμφανή συρρίκνωση του μεγέθους του εγκεφάλου.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ