p

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ζωολόγοι ανακάλυψαν τα μυστικά της κίνησης του σκύλου

Γερμανοί ζωολόγοι ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα πολυετούς και εκτεταμένης έρευνάς τους για το τί κρύβουν οι κινήσεις του πιστότερου εδώ και χιλιετίες συντρόφου του ανθρώπου.

Ο Μάρτιν Φίσερ και η ερευνητική του ομάδα από το πανεπιστήμιο Γιένα της Γερμανίας κινηματογράφησαν συνολικά 327 σκυλιά να  βαδίζουν πάνω σε κυλιόμενους τάπητες με υψηλής ταχύτητας κάμερες τριών διαστάσεων για να μπορέσουν να αποτυπώσουν τα μυστικά της κίνησης των σκύλων και να δουν εάν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις ράτσες.
«Όταν συγκρίναμε τις κινήσεις ενός τσιουάουα βάρους μόλις δύο κιλών και αυτές ενός μεγάλου Δανού 80 κιλών, παρατηρήσαμε ότι οι κινήσεις τους είναι σε γενικές γραμμές ίδιες», δήλωσε ο Φίσερ, ο οποίος μελετά τις κινήσεις των ζώων σχεδόν επί δύο δεκαετίες.
Ο Φίσερ εκτιμά ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι εξαιρετικά σημαντικά γιατί πολλά βιβλία κτηνιατρικής πρέπει να ξαναγραφούν. «Οι διαφορές όμως που προκύπτουν ανάμεσα σε 10 μεγάλους Δανούς είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που είναι εμφανείς ανάμεσα σε ένα μεγάλο Δανό και ένα τσιουάουα. Αυτό σημαίνει ότι  μπορούμε να αποκλείσουμε το βάρος ως μοναδικό παράγοντα επηρεασμού της κίνησης ενός σκύλου», δήλωσε ο δόκτωρ Φίσερ καθηγητής και επικεφαλής του Ινστιτούτου Συστηματικής Ζωολογίας και Αναπτυξιακής Βιολογίας του πανεπιστημίου της Γιένα.
«Αποδεικνύεται ότι οι εκτροφείς μπορούν να αλλάξουν το μέγεθος και το μήκος των ποδιών ενός σκύλου, αλλά ακόμα και μετά από δεκάδες χιλιάδες χρόνια, δεν μπορούν να παρέμβουν στα βασικά χαρακτηριστικά του», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μήκος των άκρων ενός σκύλου διατηρεί το ίδιο ποσοστό στο συνολικό μέγεθος του ανεξάρτητα εάν αυτός είναι μικρόσωμος ή μεγαλόσωμος. Ο Φίσερ ελπίζει ότι οι φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν θα οδηγήσουν σε μια παραδειγματική στροφή στους τρόπους ιατρικής αγωγής των σκύλων καθώς ο διακεκριμένος ζωολόγος πιστεύει ότι παρέχουν σαφείς αποδείξεις μια μεγαλύτερης λειτουργικότητας ανάμεσα στα οστά της ωμοπλάτης και του άνω άκρου από αυτή που μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί.
Πηγή:Α.Π.Ε.