p

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ελληνική πρωτοπορία στα φωτοβολταϊκά συστήματα




Το ψηφιακό μέλλον των φωτοβολταϊκών

Διέξοδο στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη σχετικά με τους ειδικούς όρους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές, δίνουν νέα τεχνολογικά συστήματα, ελληνικής μάλιστα τεχνογνωσίας.


Με πρόσφατη ρύθμιση ορίζεται ότι ο εξοπλισμός φωτοβολταϊκών και ηλιακών εγκαταστάσεων που πρόκειται να τοποθετηθεί σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα «γήπεδα» δεν πρέπει να υπερβαίνει σε ύψος τα 2,5 μέτρα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο όρος αυτός σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν τα περισσότερα από τα σταθερά συστήματα βάσης που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Παράλληλα, συνεπάγεται στην ουσία ακύρωση της πλέον αποδοτικής λύσης των λεγόμενων tracker (ηλιοστάτες με φωτοβολταϊκές επιφάνειες που αλλάζουν θέση κατά τη διάρκεια της ημέρας «ιχνηλατώντας» την πορεία του ήλιου, ώστε να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση), επιφέροντας πλήγμα σε σχεδιαζόμενες επενδύσεις.

Ωστόσο, ερευνητές της ελληνικής εταιρείας DTS Digital Tracking Systems ανέπτυξαν φωτοβολταϊκά tracker μεγίστου ύψους 2,5 μέτρων. Τα πρώτα συστήματα της εταιρείας τοποθετήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι και αποδεικνύονται εξαιρετικά αποδοτικά, συγκρινόμενα με διεθνή προϊόντα.

Όπως επεσήμανε στο Λονδίνο ο γενικός μάνατζερ της DTS, Πάνος Σκλιάμης: «Τα συστήματα ιχνηλάτησης του ήλιου της DTS Digital Tracking Systems έρχονται να προλάβουν τις ελληνικές εξελίξεις. Με μέγιστο λειτουργικό ύψος έως τα 2,5 μέτρα, τα συστήματα ιχνηλάτησης της σειράς DTS MR-SD 2,5 ξεπερνούν τους όποιους πολεοδομικούς περιορισμούς ύψους και απόστασης. Το μόνο που απαιτείται για την εγκατάσταση μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τα συστήματα αυτά, ανεξαρτήτου ισχύος, είναι απλά η έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας».

Συγκεκριμένου τύπου tracker της εταιρείας έχουν ήδη εγκατασταθεί σε φωτοβολταϊκά πάρκα στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, ενω δρομολογείται εγκατάστασή τους σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας. Τα μοντέλα αυτά τοποθετούνται επίσης σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Σερβία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Όπως επισημαίνεται δε, τα συγκεκριμένα συστήματα προσφέρουν μια σειρά πλεονεκτημάτων, όπως περισσότερες φωτοβολταϊκές επιφάνειες ανά σύστημα, εύκολη και ασφαλή εγκατάσταση, σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και παρακολούθηση λειτουργίας σε πραγματικό χρόνο με απομακρυσμένη διαχείριση.
skai.gr