Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, την ίδια ώρα ερωτήματα αρχίζουν να διατυπώνονται και για το κατά πόσο ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του Θριάσιου Πεδίου μπορεί να προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί, με τους εκπροσώπους της Cosco που πρώτη έδειξε ενδιαφέρον για την παραχώρηση αυτή να κοντοστέκονται και να μην προχωρούν στην κατάθεση της πρότασής τους.
Σε αυτό το νεφελώδες σκηνικό που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις επενδύσεις των Κινέζων στην Ελλάδα, μπορεί να προστεθεί και σειρά ανοικτών θεμάτων που προκύπτουν στις σχέσεις της Cosco με τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά.
«Αν δεν θέλετε άλλες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αρκεί να μας το πείτε. Αλλά αν τις θέλετε, θα πρέπει και να το αποδείξετε» είναι το μήνυμα που εκπέμπουν αυτές τις ημέρες οι προπομποί του κινέζου πρωθυπουργού, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 2 Οκτωβρίου.
Ο πρωθυπουργός της Κίνας κ. Γουέν Ζιαμπάο έχει προγραμματίσει δείπνο με τον κ. Παπανδρέου στις 2 Οκτωβρίου και κοινή επίσκεψη στο λιμάνι του Πειραιά την επομένη. Στις 3 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν λοιπόν οι πιο κρίσιμες ελληνοκινεζικές συνομιλίες για τις επενδύσεις που προγραμματίζονται.
Προπομποί του κ. Ζιαμπάο έχουν ήδη συναντηθεί με τον κ. Θ.Πάγκαλο και την κυρία Λούκα Κατσέλη, εκφράζοντας κατ΄ αρχάς επιφυλάξεις για το αν μπορούν να προχωρήσουν οι επενδύσεις που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του αναπληρωτή προέδρου της Κίνας.
Γιατί δυσφορούν οι Κινέζοι
Οι Κινέζοι θεωρούν «εχθρικές ενέργειες» που τους κάνουν να νιώθουν ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα:
1. Την παρακράτηση από το υπουργείο Οικονομικών εδώ και περίπου οκτώ μήνες ΦΠΑ συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ που δεν αποδίδεται στην εταιρεία.
2. Την απόρριψη αιτήματος της Cosco να μην καταβληθούν επιπλέον 5 εκατ. ευρώ για τον εκτελωνισμό τριών νέων γερανογεφυρών, ενώ θα μπορούσε να συμψηφιστεί το ποσό με το ποσό του ΦΠΑ που οφείλει το Δημόσιο.
3. Τον αθέμιτο ανταγωνισμό που ασκεί στην Cosco ο ΟΛΠ, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες αξιωματούχων της Κίνας, αξιοποιώντας κρατικά κονδύλια, αλλά και την ιδιότητα του δημοσίου οργανισμού που του διασφαλίζει επιπλέον προνόμια, υπονομεύοντας τη συμφωνία συνεργασίας που έχει υπογράψει.
4. Την πρόσφατη δημόσια αποδοκιμασία της εταιρείας από τη διοίκηση του ΟΛΠ σε πρόσφατη συγκέντρωση της Ενωσης Ευρωπαίων Λιμενεργατών.
5. Την προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση του Θριάσιου Πεδίου με διατάξεις ασαφείς που δημιουργούν την εντύπωση ότι έχουν φωτογραφικό χαρακτήρα. Για τον διαγωνισμό αυτόν υπέβαλαν παρατηρήσεις επενδυτές της Κίνας χωρίς ποτέ να τους δοθεί απάντηση.
6. Την πρόσφατη εξαγγελία του προέδρου του ΟΛΘ ότι δημοπρατείται η προβλήτα 6 της Θεσσαλονίκης, ενώ εκκρεμούν οι διαβουλεύσεις με τον κινέζο πρωθυπουργό.
Newsroom ΔΟΛ