p

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Δηλώσεις Νταβούτογλου για Χάλκη




 












 «Το θέμα είναι να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των νόμων και του συντάγματος της Τουρκίας και εργαζόμαστε σοβαρά προς αυτή την κατεύθυνση»,


απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε ερώτηση για το αν το υπουργείο του εργάζεται για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη μετά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη με τον αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης επίτροπο της ΕΕ Στέφαν Φούλε. 
Σε ερώτηση για το αν το υπουργείο του εργάζεται σχετικά με το θέμα της Σχολής το οποίο, παρατήρησε ο δημοσιογράφος, τέθηκε κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, ο Νταβούτογλου είπε ότι κατά τη συνομιλία στην Αθήνα οι δύο πλευρές «συζήτησαν όλα τα κοινά ζητήματα, από το Αιγαίο και τις μειονότητες, μέχρι τις θεωρήσεις στην ΕΕ, το Κυπριακό και άλλα περιφερειακά θέματα, περιλαμβανομένης και της Μέσης Ανατολής».
Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι «αμφότερες οι χώρες έχουν λάβει την απόφαση να προβούν, από πλευράς θεμελιωδών, οικουμενικών αξιών και σταθερών της ΕΕ, στα αναγκαία βήματα για τις μειονότητες τις οποίες θεωρούν πολίτες τους». «Εμείς, πρόσθεσε, πιστεύουμε ότι όλες οι θρησκείες έχουν το δικαίωμα να δίνουν στα μέλη τους τη δική τους εκπαίδευση, εντός του νόμιμου και συνταγματικού πλαισίου. Το θέμα είναι να βρεθεί λύση εντός αυτού του πλαισίου. Οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι για μας οικουμενικές. Όποιο και να είναι το περιεχόμενό τους, πρέπει να γίνουν σεβαστές οι ελευθερίες αυτές. Παρομοίως και η Ελλάδα προσεγγίζει το θέμα της “τουρκικής” μουσουλμανικής μειονότητας με μία καλή προοπτική. Πιστεύουμε ότι πρέπει, όχι μόνο στο θέμα της Θεολογικής Σχολής, αλλά γενικά στα θέματα αυτά, να γίνουν βήματα σε οικουμενικό πλαίσιο και με τις πιο ευρείες σταθερές».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη Σχολή, ο Φούλε είπε ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία «εξελίσσονται με κύριο σημείο τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες. Η Θεολογική Σχολή εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό. Σε περίπτωση που γίνουν θετικά βήματα στο θέμα αυτό, η αντίδρασή μας θα είναι θετική. Σε λίγο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει το θέμα της διεύρυνσης και θα τεθούν το ζήτημα της Σχολής και άλλα παρόμοια».
Από την πλευρά του, ο Στέφαν Φούλε κάλεσε την Τουρκία να επεξεργαστεί ένα νέο Σύνταγμα που θα εγγυάται τις δημοκρατικές ελευθερίες, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ένα Σύνταγμα είναι το πιο σημαντικό σημείο εκκίνησης για να ενισχύσει η Τουρκία το δημοκρατικό της σύστημα σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ», δήλωσε ο Φούλε.
Το σημερινό Σύνταγμα της Τουρκίας, το οποίο κληροδότησαν στη χώρα οι στρατιωτικοί με το πραξικόπημα του 1980, παρά τις τροποποιήσεις που έχει υποστεί, αποτελεί στόχο επικρίσεων καθώς θεωρείται ότι ευνοεί μια απολυταρχική αντίληψη της εξουσίας. Ένα νέο Σύνταγμα θα διασφαλίζει την ελευθερία της έκφρασης, σημείωσε ο Φούλε, ο οποίος αναφέρθηκε «στην πίεση που αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης».
«Με ένα νέο Σύνταγμα, θα ενισχυθεί επίσης το κράτος δικαίου χάρη σε ένα δικαστικό σύστημα πιο αμερόληπτο και αποτελεσματικό [...] Με ένα νέο Σύνταγμα, η Τουρκία θα σημειώσει σημαντική πρόοδο στην επίλυση του κουρδικού ζητήματος και αυτών των μειονοτήτων», προσέθεσε ο Φούλε σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
Στις 12 Σεπτεμβρίου οι Τούρκοι ψηφοφόροι ενέκριναν με δημοψήφισμα μια συνταγματική αναθεώρηση που περιορίζει την εξουσία της ιεραρχίας των δικαστών και του στρατού, δύο προπύργια του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Η αντιπολίτευση εξέφρασε υποψίες ότι η ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει με αυτήν την αναθεώρηση να ελέγχει τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Μετά το δημοψήφισμα ο Ερντογάν δεσμεύτηκε και για νέες μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο νέας συνταγματικής αναθεώρησης πριν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2011.
Σε άλλη εξέλιξη, τα ευρωπαϊκά κόμματα της άκρας δεξιάς επιθυμούν η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υποβληθεί σε δημοψήφισμα που θα διοργανωθεί στο σύνολο της ΕΕ, όπως δήλωσε το Σάββατο ο αρχηγός του αυστριακού ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPO) Χάιντς Κρίστιαν Στράχε. 
Ο Στράχε, ο οποίος είχε καλέσει εκπροσώπους ευρωπαϊκών κομμάτων της άκρας δεξιάς σε μια διήμερη σύνοδο στη Βιέννη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με τους μετέχοντες, ότι η ΕΕ θα έμπαινε σε έναν «εντελώς εσφαλμένο δρόμο» αν δεχόταν «μη ευρωπαϊκές χώρες» στους κόλπους της. «Αυτό θα ήταν το τέλος της ΕΕ. Θα ήταν η αρχή μιας ευρωασιατικοαφρικανικής Ένωσης, κάτι που θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τα σχέδια σχετικά με την ειρήνη στην Ευρώπη. Συνεπώς δεν θα πρέπει να το επιτρέψουμε», σημείωσε.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ το Δεκέμβριο του 2009, μπορεί να διοργανωθεί δημοψήφισμα στο σύνολο της ΕΕ, αν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε «συνεπή αριθμό από τις χώρες μέλη» το ζητήσουν. Ωστόσο, η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν διευκρινίζει τον αριθμό αυτόν, αποκάλυψε ο Στράχε.
          Πηγή:Α.Π.Ε