Οι γυναίκες που έχουν μόνιμα χαμηλή λίμπιντο (ερωτική ορμή), εμφανίζουν διαφορές στην εγκεφαλική λειτουργία τους σε σχέση με όσες έχουν φυσιολογική λίμπιντο,
σύμφωνα με μια νέα έρευνα αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι ισχυρίζονται πως αυτό δείχνει ότι τέτοιου είδους σεξουαλικά προβλήματα έχουν κυρίως φυσιολογική-βιολογική και όχι ψυχολογική προέλευση, ένα συμπέρασμα που όμως δεν γίνεται αποδεκτό από άλλους επιστήμονες.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Γουέιν του Ντιτρόιτ, υπό τον δρα Μάικλ Ντάιαμοντ, παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, σύμφωνα με το BBC.
Οι επιστήμονες κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα εθελοντριών γυναικών, καθώς αυτές παρακολουθούσαν βίντεο με ερωτικό περιεχόμενο.
Η έρευνα μελέτησε 19 γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με χαμηλή λίμπιντο και συνέκρινε τις αντιδράσεις του εγκεφάλου τους με αυτές επτά άλλων γυναικών που είχαν κανονική λίμπιντο, με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας λειτουργικού συντονισμού (fMRI), η οποία μετρά τις μεταβολές της ροής αίματος διά μέσου του εγκεφάλου, πράγμα που αποκαλύπτει τα διάφορα «μοτίβα» εγκεφαλικής ενεργοποίησης.
Όλες οι γυναίκες παρακολούθησαν ερωτικά βίντεο ανακατεμένα με κανονικά τηλεοπτικά προγράμματα.
Στις επτά γυναίκες με το φυσιολογικό επίπεδο λίμπιντο, καταγράφηκε αυξημένη δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθημάτων. Αντίθετα, στις γυναίκες με την χαμηλή λίμπιντο δεν ανιχνεύθηκε τέτοια ενεργοποίηση του εγκεφάλου.
Για τον Ντάιαμοντ τουλάχιστον, ο οποίος έκανε την έρευνα, οι μεταβολές στην κατάσταση του εγκεφάλου (ή η ανυπαρξία τέτοιων αλλαγών) δείχνει με σαφήνεια πως η χαμηλή λίμπιντο «είναι μια πραγματική διαταραχή και όχι μια κοινωνική κατασκευή».
Όμως, άλλοι ειδικοί στην ψυχοσεξουαλική ιατρική δεν συμφωνούν, εκτιμώντας ότι η απουσία εγκεφαλικής δραστηριότητας στις γυναίκες με χαμηλή λίμπιντο, όταν είδαν ερωτικά βίντεο, δεν σημαίνει ότι κάτι πάει λάθος με τον εγκέφαλό τους, άρα ότι το πρόβλημά τους έχει βιολογική αιτιολογία. Το θεωρούν μάλλον κάτι αναμενόμενο για μια γυναίκα που -για ψυχολογικούς ή άλλους λόγους (όπως π.χ. μια υπερβολικά πολυάσχολη καριέρα)- έχει χάσει το ενδιαφέρον της για το σεξ.
Σύμφωνα με τους σκεπτικιστές επιστήμονες, δεν είναι βέβαιο ότι η νέα μελέτη αποδείχνει τη βιολογική αιτία της χαμηλής λίμπιντο, αλλά μπορεί απλώς να δείχνει (να απεικονίζει) την χαμηλή λίμπιντο «σε δράση» στον εγκέφαλο. Έτσι, η αιτιολογία της λεγόμενης «διαταραχής χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας», που τα τελευταία χρόνια μελετάται επιστημονικά, αναμένεται να παραμείνει ένα αμφισβητούμενο θέμα.
skai.gr