p

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Γύρω-γύρω ολοι στη μέση...τα πετρέλαια!!!

πλατφορμα πετρελαίου
Μήλο της έριδος -και όχι άδικα- έχουν γίνει τα πολλαπλά κοιτάσματα εκμεταλλεύσιμου πετρελαίου στο Αιγαίο. Οι ποσότητες για τις οποίες γίνεται λόγος, κατά δήλωση του Αμερικανού Michael Dozier, συμβούλου της επιχείρησης «Alaskan-Aegean Energy Resources Utilization LLC» στην Ελλάδα,
ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια βαρέλια.
Τα πετρελαϊκά κοιτάσματα που βρίσκονται γύρω από τη νήσο Ρόδο, το 2008 αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με διεθνή εταιρεία εκμετάλλευσης και εξόρυξης πετρελαίου, η οποία πρόσφατα αντιμετώπισε σημαντικό οικονομικό πρόβλημα, εξαιτίας διαρροής πετρελαίου που σημειώθηκε σε θαλάσσια πλατφόρμα.
Όπως υποστηρίζει ο κύριος Dozier η Τουρκία εξέτασε το ενδεχόμενο εξόρυξης του αιγιακού πετρελαίου σε διεθνή ύδατα με την σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας. Να σημειωθεί ότι η συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης τερματίστηκε, συνεπώς η Ρωσία αναζήτησε άλλους στρατηγικούς εταίρους προκειμένου να μεταφέρει πετρέλαιο προς την Ευρώπη.
Ο κύριος Dozier όταν ρωτήθηκε για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις εξόρυξης πετρελαίου στο Αιγαίο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Σουδάν. Στην περιοχή του νοτίου Σουδάν εντοπίζονται μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία γίνονται πόλος έλξης πολλών δυνάμεων που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τον ορυκτό πλούτο της περιοχής. Στην προσπάθεια του το νότιο Σουδάν, το οποίο και διαθέτει τα κοιτάσματα πετρελαίου να αποκοπεί από το βόρειο Σουδάν κατόπιν δημοψηφίσματος, παρατηρούνται συχνά φαινόμενα βίας, ως παραδειγματισμός προς εκείνους που επιθυμούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα υπέρ της αυτονόμησης. Παρά τα ακραία φαινόμενα που καταγράφονται στο Σουδάν σχετικά με την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων ο κύριος Dozier παρουσιάστηκε αισιόδοξος λέγοντας πως αν και το Αιγαίο είναι η δεύτερη σε σημασία περιοχή κοιτασμάτων, ωστόσο η πολιτική σύνεση θα επικρατήσει και οι δυο χώρες -Ελλάδα και Τουρκία- θα συνεργαστούν, ιδιαίτερα υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης.