p

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Δημοσίευμα για επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκή



 





Τα «κλειδιά» του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε να δώσει η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χαμπέρ Τουρκ» την Τετάρτη.

Όμως, το δημοσίευμα αυτό ελέγχεται ως προς την ακρίβεια του, σε συγκεκριμένα σημεία. Η εφημερίδα γράφει ότι τρεις μήνες μετά από την ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αναγνώριζε ως κύριο του κτιρίου το Πατριαρχείο, η Συνέλευση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων αποφάσισε ομόφωνα τη μεταβίβαση του Ορφανοτροφείου στο Πατριαρχείο, το οποίο αποκτά πλέον νομική προσωπικότητα.
Είναι η πρώτη φορά που δίνεται τίτλος κυριότητας σε ένα θρησκευτικό ίδρυμα στην Τουρκία. Η μεταβίβαση του Ορφανοτροφείου θα γίνει στο όνομα του Οικουμενικού Πατριαρχείου την επόμενη εβδομάδα, μετά από την καταχώρησή του στη Διεύθυνση Κτηματολογίου, γράφει η εφημερίδα.
Ωστόσο η απόφαση της εν λόγω Συνέλευσης που αναφέρεται στο δημοσίευμα, παρότι δεδομένη, από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα, ενώ θα ήταν παράνομη εάν δεν στηριζόταν σε κάποια νομική βάση. Στην προκειμένη περίπτωση η βάση αυτή είναι η απόφαση που έλαβε το δικαστήριο της Πριγκήπου, η οποία ελήφθη μεν στις 6 Οκτωβρίου, αλλά θα ανακοινωθεί επισήμως στις αρχές Νοεμβρίου. Κι αυτό, για λόγους τεχνικούς που σχετίζονται με τον επίσημο διορισμό του προέδρου του δικαστηρίου που έλαβε την εν λόγω απόφαση, μετά από αίτημα των δικηγόρων του Πατριαρχείου για αναψηλάφηση προηγούμενης απόφασης του ίδιους δικαστηρίου ότι η κυριότητα του Ορφανοτροφείου δεν ανήκει στο Πατριαρχείο.
Συνεπώς δεν ευσταθεί και η πληροφορία ότι η μεταβίβαση θα γίνει την προσεχή εβδομάδα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας. Η συνεδρίαση της Συνέλευσης της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων είχε γίνει περίπου μία εβδομάδα πριν τη συνεδρίαση του δικαστηρίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συνέλευση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων αρχικώς υποστήριζε ότι το κτίριο πρέπει να μεταβιβαστεί στο Βακούφι της Πριγκήπου, ωστόσο μετά την πάροδο του τριμήνου εκτέλεσης της απόφασης που είχε ορίσει το ΕΔΑΔ και την τελεσιδικία της απόφασης, απέστειλε σχετική επιστολή στο Υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας τη μεταβίβαση του Ορφανοτροφείου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Η Τουρκία, εκτός της μεταβίβασης, υποχρεούται να πληρώσει επίσης 20.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα και άλλες 6.000 ευρώ ως ηθική βλάβη προς το Πατριαρχείο.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η μεταβίβαση του Ορφανοτροφείου ανοίγει το δρόμο και για τα ανυπολόγιστης αξίας ακίνητα άλλων 23 βακουφικών ιδρυμάτων στη Χάλκη, την Πρώτη, την Πρίγκηπο, την Αντιγόνη και την Ίμβρο, πράγμα που ωστόσο δεν ευσταθεί, αφού είναι μία άλλη περίπτωση και δεν σχετίζεται με την υπόθεση του Ορφανοτροφείου. 
Ας σημειωθεί πως όπως έχει δηλώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το Ορφανοτροφείο, το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης, θα μετατραπεί σε «Κέντρο Διαθρησκειακού Διαλόγου και Ειρήνης».
 
Το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου είχε επισκεφτεί τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο, συνοδευόμενος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο πρωθυπουργός Ερντογάν, ο οποίος έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί προς την απόφαση του Στρασβούργου και θα επιστρέψει χωρίς επιφυλάξεις το Ορφανοτροφείο στο Πατριαρχείο.
Το χτισμένο, σε ένα οικόπεδο 25.255 τμ, Ορφανοτροφείο, βρίσκεται στον Λόφο του Χριστού στην Πρίγκηπο, είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο ξύλινο κτίριο, και είχε ανεγερθεί από γαλλική εταιρία ως ξενοδοχείο το 1898.
Το 1902 αγοράστηκε από το Πατριαρχείο και το 1903 το δικαίωμα λειτουργίας του μεταβιβάστηκε στο Βακούφι του Ρωμέικου Ορφανοτροφείου Αρρένων Πριγκήπου της μειονότητας. Με τον Βακουφικό Νόμο του 1935 αναγνωρίστηκε το νομικό καθεστώς του Ορφανοτροφείου, ενώ, το 1936 ο τίτλος του μεταβιβάστηκε στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. Εκκενώθηκε το 1964 με την κρίση στο Κυπριακό και, έκτοτε, δεν ξαναλειτούργησε. 
Από πλευράς Πατριαρχείου την υπόθεση χειρίστηκε στο Στρασβούργο ελληνο-τουρκική υπερασπιστική ομάδα δικηγόρων από τους καθηγητές κκ. Ν. Κ. Αλιβιζάτο και Α. Sakmar και τον λέκτορα κ. Γ. Κτιστάκι.
Πηγή:Α.Π.Ε.