Η αντίθεση στην ένταξη στην ευρωζώνη έφθασε πλέον σε πολύ μεγάλο ύψος στην Τσεχία, σύμφωνα με τα πορίσματα δημοσκόπησης, που δημοσιοποιήθηκε, αλλά διενεργήθηκε όλον τον Σεπτέμβριο από το πολιτικό ινστιτούτο «Στεμ».
Σύμφωνα με το βασικό πόρισμα, ποσοστό 70% των Τσέχων (η δημοσκόπηση έγινε με τη συμμετοχή 1.228 'αντιπροσωπευτικών' πολιτών) διαφωνούν εντελώς με τυχόν μελλοντική ένταξη της χώρας τους στην ευρωζώνη.
Δηλαδή, η υποστήριξη στο ευρώ σε ποσοστό 30% είναι η χαμηλότερη που καταγράφεται μετά το 2005, οπότε και πρωτοδημοσκοπήθηκαν οι τάσεις των Τσέχων έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Το ινστιτούτο «Στεμ» επεξήγησε ότι το «όχι» στο ευρώ τροφοδοτείται από τις πλέον πρόσφατες πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις και δη από την απειλή, που το ευρώ αντιμετωπίζει, από τον υπερ-δανεισμό κρατών-μελών στην ευρωζώνη.
Η Τσεχία εντάχθηκε το 2004 στην ΕΕ. Ο αρχικός της στόχος υπήρξε από το 2010 και μετά να ενταχθεί κι αυτή στην 16μελή, σήμερα, ευρωζώνη. Νεότερος χρονικός στόχος γι’ αυτό δεν έχει προσδιοριστεί σε επίσημο επίπεδο. Τώρα, έχει αποκλειστεί η εκπλήρωση των κριτηρίων του Συμφώνου σταθερότητας-ανάπτυξης πριν--το νωρίτερο--το 2015.
Διαδοχικές τσέχικες κυβερνήσεις επιδεικνύουν χλιαρότητα κι απροθυμία στο θέμα της υπαγωγής της χώρας της κεντρικής Ευρώπης στην ευρωζώνη. Προς το παρόν, η μεγάλη φροντίδα των κυβερνήσεων στην Πράγα είναι να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, με χρονικό ορίζοντα το 2013, δηλαδή να το φέρουν στο σύννομο 3% του ΑΕΠ της.
Πηγή:Α.Π.Ε.