Ενα από τα πιο... γευστικά μυστικά κατάφεραν να ξεκλειδώσουν δεκάδες επιστήμονες από 18 ερευνητικά ινστιτούτα διάφορων χωρών. Αποκωδικοποίησαν το DΝΑ της σοκολάτας και μάλιστα ενός κακαόδεντρου της ποικιλίας Criollo, που θεωρείται ότι προσφέρει την ωραιότερη σοκολάτα στον κόσμο.
Το δέντρο αυτό φύεται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, εδώ και χιλιάδες χρόνια και όπως ανέφερε ένας από τους συντονιστές της έρευνας, ο καθηγητής Μαρκ Γκίλτιμαν από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, οι πρώτοι που άρχισαν την παραγωγή κακάου ήταν λαοί της Μεσοποταμίας πριν από 3.000 χρόνια.
Οι ίδιοι λαοί για τον σκοπό αυτό άρχισαν να καλλιεργούν σε χωράφια τη συγκεκριμένη ποικιλία εκλεκτού κακάου. Πολύ καιρό αργότερα, την ίδια ποικιλία άρχισαν να καλλιεργούν και στην Αμερική οι Ολμέκοι ή οι Μάγια. Τα δέντρα που εξέτασαν οι επιστήμονες με επικεφαλής τη δρα Κλερ Λανάντ από το Εθνικό Ινστιτούτο Αγρονομικής Ερευνας της Γαλλίας, βρίσκονταν στη χώρα Μπελίσε της Λατινικής Αμερικής, εκεί δηλαδή όπου κατοικούσαν οι Μάγια.
Οι ειδικοί θέλουν τώρα να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα την έρευνά τους και να μελετήσουν ορισμένες οικογένειες γονιδίων των κακαόδεντρων, οι οποίες καθορίζουν τις διάφορες ποικιλίες κακάο που υπάρχουν αλλά και την ανθεκτικότητά τους στις ασθένειες.
Με τον τρόπο αυτό θεωρούν ότι μπορεί να βοηθήσουν το εισόδημα χιλιάδων φτωχών αγροτών, οι οποίοι ζουν από τη συλλογή σπόρων κακάου σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η γνώση της συμπεριφοράς των γονιδίων της σοκολάτας μπορεί να οδηγήσει, λένε, σε μαζικότερη καλλιέργεια κακαόδεντρων, τα οποία έχουν και περιβαλλοντικά οφέλη καθώς συμβάλλουν στην αποκατάσταση του εδάφους. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο συλλέγονται παγκοσμίως 3,7 δισεκατομμύρια τόνοι κακάου.
ΤΑ ΝΕΑ