p

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Πρόστιμο 1.500 ευρώ αν καπνίζεις στο ΙΧ παρουσία μικρού παιδιού Και αφαίρεση της άδειας του οδηγού του οχήματος για έναν μήνα

Τα αντικαπνιστικά μέτρα όχι μόνο δεν «χαλαρώνουν», αλλά επεκτείνονται και σε άλλους χώρους. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρεί στην απαγόρευση του καπνίσματος στα αυτοκίνητα όταν σε αυτά επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε χθες στη Βουλή, με το νομοσχέδιο που αφορά την «εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης».

Σύμφωνα με την τροπολογία, όσοι «συλληφθούν» να καπνίζουν σε αυτοκίνητο, ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης, στο οποίο επιβαίνουν παιδιά ηλικίας ως 12 ετών, θα πληρώνουν πρόστιμο 1.500 ευρώ ανεξάρτητα αν είναι οδηγοί. Το πρόστιμο διπλασιάζεται (3.000 ευρώ) στην περίπτωση που ο παραβάτης οδηγεί αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης. Στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μήνα για κάθε παράβαση, έστω κι αν δεν τη διέπραξαν οι ίδιοι, αλλά άλλος επιβάτης του οχήματος. Η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των προαναφερομένων διοικητικών ποινών γίνεται από αστυνομικούς. Με το παραπάνω μέτρο- αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρύθμισης- επιδιώκεται η πλήρης προστασία των ανηλίκων από τις συνέπειες του καπνίσματος κατά κυριολεξία «σε κλειστό χώρο», αφού τέτοιες συμπεριφορές σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες είναι πολλαπλάσια βλαβερές απ΄ ό,τι σε άλλες περιπτώσεις. Οπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «η συγκεκριμένη απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στο αυτοκίνητο έχει διττό στόχο. Αφενός να αφυπνίσει τους γονείς που συνεχίζουν να καπνίζουν μπροστά στα παιδιά τους εντυπώνοντάς τους το συγκεκριμένο αυτό πρότυπο, αφετέρου τη δεδομένη αυξημένη τοξικότητα του τσιγάρου μέσα στο αυτοκίνητο». Οι έρευνες δείχνουν ότι η μέτρηση τοξικότητας του καπνού μέσα στο αυτοκίνητο ανέρχεται σε επίπεδα 27 φορές υψηλότερα από τα συνήθη.

Οι γιατροί
Με την ίδια τροπολογία ρυθμίζονται δύο ακόμη ζητήματα που αφορούν τους γιατρούς. Στην περίπτωση παραίτησης γιατρών από τα Συμβούλια Προσλήψεων- Κρίσεων, Επιλογής Διευθυντών και Επιλογής Συντονιστών Διευθυντών, τα νέα μέλη θα ορίζονται από σχετικούς καταλόγους γιατρών, χωρίς κλήρωση, αλλά με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου (για το πρώτο συμβούλιο) και της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (για τα άλλα δύο συμβούλια). Επίσης, ο συντονιστής διευθυντής γιατρός-μέλος ΔΕΠ θα συμμετέχει στα Συμβούλια Επιλογής Διευθυντών και Συντονιστών Διευθυντών των πανεπιστημιακών κλινικών, μονάδων και εργαστηρίων.

Τέλος, με το άρθρο 2 της τροπολογίας τα Κέντρα Υγείας υπάγονται εφεξής στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα στα οποία ανήκουν οργανικά και εντάσσονται στην ίδια ζώνη, προκειμένου να ρυθμιστούν με ενιαίο τρόπο οι εφημερίες και η μηνιαία αποζημίωσή τους.