Περί τις 4.000 επιχειρήσεις, εμπορικές και μικρές μεταποιητικές, διακόπτουν πανελλαδικά τη λειτουργία τους κάθε μήνα, από τον Ιούνιο του 2010 και μετά.
Tο φαινόμενο των «λουκέτων» έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις, όχι μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και κυρίως σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο και Λάρισα.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), μόνο στο τετράμηνο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου 2010 έκλεισαν 16.000 επιχειρήσεις. Απαραίτητη διευκρίνιση: ακόμη και αν κάποιες από αυτές σταμάτησαν τη λειτουργία τους λόγω συνταξιοδότησης ή οικειοθελούς αποχώρησης από το επάγγελμα, δεν αντικαταστάθηκαν από νέες ή δεν υπήρχαν, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, διάδοχα σχήματα. Απόδειξη; Τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ) για τις εγγραφές και τις διαγραφές επιχειρήσεων από το μητρώο του. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά, το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2010 ιδρύθηκαν στην πρωτεύουσα μόλις 1.405 βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ενώ το ίδιο διάστημα διέκοψαν τη λειτουργία τους 2.657. Ετσι, η αναλογία ιδρύσεων προς διακοπές διαμορφώνεται πλέον σε 1:2, αντί 1:1 που ήταν μέχρι πρόσφατα. Η συρρίκνωση της βιοτεχνικής δραστηριότητας είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη από τους αριθμούς που εμφανίζονται στα μητρώα του επιμελητηρίου, καθώς πολλές επιχειρήσεις που διακόπτουν δραστηριότητα δεν ενημερώνουν το επιμελητήριό τους και εξακολουθούν να εμφανίζονται ως λειτουργούσες. Από την άλλη, πολλές επιχειρήσεις που ιδρύονται υποκρύπτουν στην ουσία εξαρτημένη εργασία, η οποία, για ασφαλιστικούς λόγους, λαμβάνει τη μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας (π.χ. αυτοαπασχολούμενος σε παροχή υπηρεσιών).
Ανησυχητική είναι η εικόνα ακόμη και σε περιοχές της Ελλάδας που έως πρόσφατα συγκαταλέγονταν στις πλέον ακμάζουσες, όπως η Κρήτη. Σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου φέτος, άνοιξαν συνολικά 168 επιχειρήσεις και έκλεισαν 329. Το αντίστοιχο εννεάμηνο πέρυσι άνοιξαν 193 και έκλεισαν 259 εταιρείες.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον νομό Χανίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εκεί Επιμελητηρίου, το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου στον εμπορικό τομέα έγιναν 99 εγγραφές και 93 διαγραφές, στον βιοτεχνικό τομέα 58 εγγραφές και 74 διαγραφές και στον επαγγελματικό τομέα 331 εγγραφές και 206 διαγραφές.
Σαφέστερη εικόνα, πάντως, για τον πανελλαδικό «χάρτη των λουκέτων» αναμένεται να διαμορφωθεί στα τέλη του μήνα, καθώς η ΚΕΕΕ έχει ζητήσει πλήρη και αναλυτικά στοιχεία απ' όλα τα επιμελητήρια, ενώ βρίσκεται σε στενή συνεργασία για το ίδιο θέμα και με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Η τελευταία ήδη έχει ξεκινήσει να καταγράφει τα «λουκέτα» σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Καβάλας, της Κοζάνης, της Βέροιας και της Εδεσσας. Από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι ένα στα επτά καταστήματα σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους του Λεκανοπεδίου έχει κλείσει το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της επακόλουθης μείωσης της εγχώριας ζήτησης. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 3.421 καταστημάτων σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, του Αμαρουσίου, της Νέας Ιωνίας, της Κηφισιάς, του Χαλανδρίου, της Καλλιθέας και του Πειραιά, τα 505 έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, ποσοστό δηλαδή 14,8%. Στο κέντρο της Αθήνας, τα κλειστά καταστήματα αναλογικά είναι περισσότερα, 215 σε σύνολο 1.252 ή ποσοστό 17,2%, ενώ στις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων επί του συνόλου ανεβαίνει δραματικά, 25% και 20% αντιστοίχως.
Στη Θεσσαλονίκη, σε σύνολο 1.239 καταστημάτων έχουν κλείσει τα 125, ποσοστό δηλαδή 10,1%. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει υποστεί η αγορά στην Εγνατία, όπου το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων επί του συνόλου φτάνει στο 15%. Στη Λάρισα, σε σύνολο 1.256 καταστημάτων που κατέγραψαν οι ερευνητές της ΕΣΕΕ έχουν κλείσει 131, ποσοστό 11,5%. Και υπάρχουν δρόμοι, όπως η οδός Πανός, όπου ένα στα τέσσερα καταστήματα έχει βάλει «λουκέτο» τους τελευταίους μήνες.
Στην Καβάλα, σε σύνολο 412 καταστημάτων έχουν κλείσει τα 43 (10,1%), στην Κοζάνη έχουν κλείσει 82 καταστήματα σε σύνολο 456 (18%), στη Βέροια έχουν κλείσει 58 καταστήματα σε σύνολο 655 (8,9%), ενώ στην Εδεσσα τα κλειστά καταστήματα φτάνουν το 15,6% του συνόλου (68 σε σύνολο 437).
news.kathimerini.gr