p

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Τόμσεν - Ντερούζ Σε κρίσιμη καμπή το ελληνικό πρόγραμμα - Διαρθρωτικές αλλαγές 5% του ΑΕΠ το διάστημα 2012-14

Συνέντευξη των Σ.Ντερουζ (Κομισιόν), Π.Τομσεν (ΔΝΤ) και Ντ. Μπλάνκ (ΕΚΤ) για την Ελληνική Οικονομία


Στόχος η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, στο τραπέζι η επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Αν υπάρξει νέο δάνειο θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα «Το ελληνικό πρόγραμμα έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή.

Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την αναζωογόνηση της παραγωβγής και την αύξηση της απασχόλησης» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πόλ Τόμσεν παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα του ελέγχουθ της ελληνικής οικονομίας που ολοκληρώθηκε χθές το βράδι.

Ερωτηθείς ο κ. Τόμσεν αν υπάρχει στο τραπέζι πρόταση για την επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησης του δανείου των 110 δισ. ευρώ είπε ότι ο στόχος παραμένει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές μέχρι τη λύση του παρόντος προγράμματος, όχι για να αναχρηματοδοτεί τρέχουσες υποχρεώσεις αλλά να μπορεί να καλύψει δανειακές ανάγκες. Και πρόσθεσε αν δεν επιτευχθεί ο στόχος τότε υπάρχουν πολλές ιδέες που ασφαλώς είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του τρέχοντος δανείου, αλλά αν χρειαστεί να υπάρξει νέο δάνειο θα υπάρξει νέο πρόγραμμα (σ.σ. νέο μνημόνιο).
Επιτεύχθηκε ο στόχος του Σεπτεμβρίου για το έλλειμμα και η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για να επιτευχθεί και ο στόχος του Δεκεμβρίου ανέφεραν οι κύριοι Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ντερούζ (ΕΚΤ), προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την εκταμίευση της τρίτης δόσης. «Το υψηλότερο κατά 1,5% έλλειμμα οφείλεται στην αναθεώρηση του ελλείμματος από την Eurostat και στην υστέρηση των εσόδων», πρόσθεσαν. Το πιο αιχμηρό σημείο στην ανακοίνωση που μοίρασαν ήταν ότι για να είναι βιώσιμο το πρόγραμμα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
«Η συλλογή των φόρων δεν πάει όσο καλό όσο περιμέναμε. Δεν μπορούμε όμως να κόβουμε συνεχώς δαπάνες στο κράτος για να αντισταθμίζουμε την απώλεια ελέγχου σε άλλους τομείς» ανέφερε ο κ. Τόμσεν. «Είστε σε σταυροδρόμι, πρέπει να προχωρήσετε τις μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε.

Η τρόικα προανήγγειλε μέτρα διαρθρωτικού κυρίως χαρακτήρα που θα φτάσουν το ύψος του 5% του ΑΕΠ το διάστημα 2012-2014.
Για το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων από την τρόικα ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι πιστεύει πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές αλλά πως παραμένει ένα ερωτηματικό αν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις αυξημένες υποχρεώσεως που συσσωρεύονται προς το τέλος τους προγράμματος. «Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε την επιλογή της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δόσεων προς την Ελλάδα» είπε ο κ. Τόμσεν απηχώντας τη γνωστή θέση του ΔΝΤ. Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα ο κ. Ντερούζ (Κομισιόν) είπε ότι συμφωνεί απολύτως, προκαλώντας αίσθηση με δεδομένη την αρνητική στάση της Γερμανίας για το θέμα αυτό.
 «Για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία στις δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες» είπε ο κ. Τόμσεν και πρόσθεσε με έμφαση: «Αν επιστρέψουμε τον Μάρτιο αναμένουμε ότι θα δούμε πρόγραμμα δράσης και όχι γενικά σχέδια» πρόσθεσε.
 Για το θέμα των απολύσεων στις ΔΕΚΟ κ. Τόμσεν είπε ότι συμφωνεί με την άποψη της κυβέρνησης για μείωση του αριθμού του προσωπικού σε εθελοντική βάση και όχι με απολύσεις, εννοώντας τις μετατάξεις και τη συνταξιοδότηση του προσωπικού.
«Το ζήτημα δεν είναι οι απολύσεις» είπε και ο κ. Ντερούζ, αλλά πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα αποφασίσει πως θα εφαρμόσει το πρόγραμμα των πέντε αποχωρήσεων για κάθε πρόσληψη.
Σε ερώτημα για την αναδιάρθρωση του χρέος είπαν ότι η ζημία ξεπερνά το όφελος και ότι η βασική προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Το νέο πρόσωπο ήταν ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής τράπεζας κ. Ντένις Μπλενκ ο οποίος αντικατέστησε στην «τριάδα» των εκπροσώπων των δανειστών τον κ. Κλάους Μαζούχ.


source:tovima.gr