p

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Τα δίνουν για να ζήσουν

Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αφήνουν τους τελευταίους μήνες αυτοκίνητα, κοσμήματα και οικογενειακά τους κειμήλια σε ενεχυροδανειστήρια. Στόχος, να εξασφαλίσουν μερικά χρήματα για να καλύψουν βασικές ανάγκες. Επαχθείς οι όροι




Βγάζουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα κοσμήματα από παλιότερες γενιές στο σφυρί. Παρά το συγκινησιακό φορτίο που μπορεί να φέρουν, η οικονομική στενότητα εκατοντάδων συμπολιτών μας δεν αφήνει άλλα περιθώρια.
Δεκάδες ενεχυροδανειστήρια αναλαμβάνουν να εκτιμήσουν με το μάτι ή με τη βοήθεια μιας ζυγαριάς κάθε πολύτιμο αντικείμενο και να αποδώσουν σε ρευστό την αξία του, προκειμένου να βοηθήσουν όσους απεγνωσμένα ζητούν μία ελπίδα στο οικονομικό αδιέξοδο των ημερών.
Σε αυτά πλέον απευθύνονται άνθρωποι του μεροκάματου προκειμένου να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Άλλοι θέλουν να πληρώσουν μία δόση, άλλοι το ηλεκτρικό ρεύμα και άλλοι τα Αγγλικά του μήνα για τα παιδιά τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας", στους πάγκους φτάνουν τελικά σταυρουδάκια, βαφτιστικά, βέρες και άλλα κοσμήματα.
Τα νόμιμα ενεχυροδανειστήρια στο λεκανοπέδιο Αττικής είναι περίπου 100. Τα τιμαλφή κοστολογούνται στην καλύτερη περίπτωση στο 1/3 της αξίας τους. Οι δανειολήπτες σε ένα μήνα υποχρεούνται να επιστρέψουν τα χρήματα για να πάρουν το αντικείμενο που ενεχυρίασαν.
Κανείς βέβαια δεν δανείζει τζάμπα. Στην πιάτσα οι τιμές διαφοροποιούνται προς τα πάνω βεβαίως. Μπορεί ο τόκος να είναι 8,10 και 20%. Δύο έως δέκα φορές πιο πάνω από όσο ορίζει ο νόμος για τις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου.
Εκτός από τον τόκο ο δανειζόμενος υποχρεούται να καταβάλει και χρήματα για τη φύλαξη και την εκτίμηση των τιμαλφών, γεγονός που ανεβάζει πολύ την επιβάρυνσή του.
Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα στο κρατικό ενεχυροδανειστήριο, που λειτουργεί υπό τη σκέπη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Δέχεται κοσμήματα, αργυρά σκεύη και ρολόγια χρυσά ή επώνυμης μάρκας. Πρόκειται για τρίμηνα δάνεια με δυνατότητα ανανέωσης άλλων τριών μηνών.
Το ύψος τους δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 5 χιλιάδες ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 6%, τα οποία βαρύνονται με έξοδα φύλαξης 4% ετησίως επί του ποσού της εκτίμησης και επιπλέον ΦΠΑ 21% επί του ποσού των εξόδων.
Εάν παρέλθουν έξι μήνες χωρίς να αποπληρωθεί το δάνειο, τα τιμαλφή βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι χρυσές δουλειές κάνουν ακόμα και τα ενεχυροδανειστήρια αυτοκινήτων.
news247