p

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Ο χρυσός «δείχνει» Κολχίδα

Ερευνες στα εργαστήρια του Λούβρου ίσως οδηγήσουν στην επιβεβαίωση του μύθου της Αργοναυτικής εκστρατείας. Στα σκαριά νέες αναλύσεις από γαλλικό συνεργείο
Οι Ατρείδες και οι Αισονίδες δεν... ψώνιζαν από τον ίδιο χρυσοχόο. Τα περιδέραια και τα ενώτια της Κλυταιμνήστρας από την Αργολίδα, δεν είχαν την ίδια προέλευση με τα κοσμήματα των γυναικών της μυθικής Ιωλκού, της Θεσσαλίας γενικότερα.
Μια ειδική έρευνα που έγινε στη χώρα μας από Γάλλους επιστήμονες επιβεβαιώνει πως οι Ατρείδες ήταν «πελάτες» της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας που είχαν κοιτάσματα, ενώ οι Θεσσαλοί αγόραζαν ποταμίσιο χρυσό.
Τι σημασία έχει από πού γίνονταν οι προμήθειες χρυσού εκείνη τη μακρινή εποχή; Τεράστια από πολλές απόψεις. Στην περίπτωσή μας, ίσως οδηγούν στην επιβεβαίωση του μύθου της Αργοναυτικής Εκστρατείας.


Η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών Βασιλική Αδρύμη- Σισμάνη ερευνά εδώ και χρόνια την προέλευση του χρυσού με τον οποίο κατασκευάστηκαν τα κοσμήματα μυκηναϊκού τάφου στο Καζανάκι Βόλου. Πρόκειται για χίλιες χρυσές ψηφίδες, που «δείχνουν» Κολχίδα.

Η πρώτη έρευνα, στα εργαστήρια του Λούβρου, έλεγε ότι πρόκειται για χρυσό ποταμίσιο. Η δεύτερη, στο ίδιο μουσείο, έγινε σε σύγκριση με αντικείμενα από την αρχαία Κολχίδα. Εδειξε πως μάλλον είναι της ίδιας προέλευσης. Αρα, ο ποταμίσιος χρυσός δεν προερχόταν από τον Γαλλικό ποταμό, που ρέει στη χώρα μας. Το δείγμα από τη Γεωργία ήταν πολύ μικρό, και έτσι ζητήθηκε νέα έρευνα. Ο πόλεμος, όπως και εσωτερικά προβλήματα της αρχαιολογικής κοινότητας στην ξένη χώρα, δεν την έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα.

Αν υπάρξουν κι άλλες ταυτίσεις, τότε θα σημαίνει πως οι Αργοναύτες γνώριζαν για τον χρυσό της Κολχίδας. Σε αυτή την περίπτωση, το Χρυσόμαλλο Δέρας δεν ήταν παρά μια εξευγενισμένη «προβιά» η οποία τύλιγε το εμπόριο στην περιοχή του Καυκάσου.

Η κ. Αδρύμη δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Πριν από λίγο καιρό, συνεργείο του Λούβρου έκανε στην Αθήνα νέες αναλύσεις σε εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από την Αργολίδα (Μυκήνες κ.ά.). Η πρώτη ύλη τους προέρχεται από την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία. Μελλοντικά, θα αναλυθούν και ευρήματα της Πύλου, που ήταν επίσης σπουδαίο μυκηναϊκό κέντρο.

Αν οι Γεωργιανοί καθυστερήσουν, οι έρευνες θα στραφούν στους Βαλκάνιους γείτονές μας: Ρουμάνους, Βούλγαρους κ.ά. Συμπεράσματα μπορούν να βγουν έστω και δια της μεθόδου του αποκλεισμού.

2 εκατ. € για τα στέγαστρα

Εν αναμονή αυτών των ερευνών, η κ. Αδρύμη, που έχει ανασκάψει τη μυθική Ιωλκό, φροντίζει και για την στέγαση των ευρημάτων. Εργο σημαντικό, καθώς και θα προστατέψει το αρχαίο και θα επιτρέψει τις επισκέψεις κοινού. Τα δύο μέγαρα της Ιωλκού, πιθανώς παλάτια της οικογένειας του Ιάσονα, είναι ευπαθείς κατασκευές και τα στέγαστρα που τα καλύπτουν είναι παμπάλαια και «μπάζουν». Τα κονιάματα, τα δάπεδα από ασβεστοκονίαμα, οι πήλινες εστίες που υπάρχουν σε αυτά και αγγεία κατά χώραν, κινδυνεύουν. Προχθές πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μια μικρή μετατροπή στο ένα από τα δύο στέγαστρα που έχουν εγκριθεί, ώστε να μην πατούν οι πάσσαλοι επάνω σε αρχαία. Το συμβούλιο ενέκρινε την τροποποίηση. Το έργο έχει προϋπολογισμό δύο εκατομμύρια ευρώ και θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

* Στα Μάλια
Με άλλη γνωμοδότησή του, το ΚΑΣ συμφώνησε στην ενίσχυση των στεγάστρων που καλύπτουν τα αρχαία στα Μάλια της Κρήτης. Τα στέγαστρα παρουσιάζουν προβλήματα, τα οποία θα θεραπευθούν με την εφαρμογή των νέων μελετών. Προβλέπεται η χρήση συνδέσμων και μικρών ελασμάτων