Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο -σε δύο παραλλαγές- που καθιστά τους ανθρώπους λιγότερο ή περισσότερο «σφιχτούς» με τα χρήματά τους.
Υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους φέρει στο DNA του αυτόν τον γενετικό παράγοντα, τον οποίο έχει κληρονομήσει από τους γονείς του.
Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βόννης, υπό τον Μάρτιν Ρόιτερ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Social Cognitive and Affective Neuroscience», διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που διαθέτουν την «τσιγκούνικη» γενετική παραλλαγή διαθέτουν λιγότερα χρήματα σε δωρεές και φιλανθρωπίες, «κάνουν τράκες», δανείζονται χρήματα ή πράγματα που ξεχνούν μετά να επιστρέψουν κ.λπ..
Οι Γερμανοί επιστήμονες, αφού πήραν δείγματα κυττάρων από το στόμα 101 νεαρών ανδρών και γυναικών, μελέτησαν την επίδραση ενός συγκεκριμένου γονιδίου, του COMT, το οποίο υπάρχει σε δύο παραλλαγές (A και G). Το γονίδιο είναι γνωστό για την επίδρασή του στη χημεία του εγκεφάλου.
Οι εθελοντές κλήθηκαν να παίξουν ένα χαρτοπαικτικό παιγνίδι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και στη συνέχεια να δωρίσουν ένα μέρος από τα κέρδη τους σε ένα φτωχό παιδί στο Περού. Η παραλλαγή του γονιδίου δεν επηρέασε πόσο κέρδισε κάθε παίκτης στο παιγνίδι, αλλά πόσα χρήματα δώρισε. Έτσι, πάνω από το 20% των εθελοντών με την παραλλαγή G του γονιδίου COMT έδωσεστο παιδάκι όλα τα χρήματα που είχε κερδίσει, ενώ λιγότερο από το 2% όσων είχαν την παραλλαγή Α του γονιδίου επεδειξε επίσης γενναιοδωρία.
Κατά μέσο όρο, όσοι διέθεταν την «τσιγκούνικη» εκδοχή του γονιδίου προσέφεραν λιγότερα από τα μισά κέρδη τους σε φιλανθρωπίες.
Πάντως, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η τάση για τσιγκουνιά ή γενναιοδωρία εξηγείται εν μέρει από τα γονίδια, καθώς σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν και άλλοι παράγοντες, όπως η ανατροφή, η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις κ.α..
zougla.gr