Το πρωτοδικείο της Πριγκήπου, διέταξε να επιστρέψει το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή 23 ακόμη ιδρυμάτων. Για πρώτη φορά επιστρέφει τίτλος ιδιοκτησίας σε θρησκευτική μειονότητα
Επιστρέφεται και επισήμως στις 15 Ιουνίου το κτίριο του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του πρωτοδικείου Πριγκήπου.
Η νομική διαδικασία που ακολουθήθηκε στη συνέχεια στην Τουρκία ήταν η αναψηλάφηση απόφασης που είχε εκδοθεί το 2005 από το πρωτοδικείο της Πριγκήπου και με την οποία είχε αφαιρεθεί ο τίτλος κυριότητας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Την αναψηλάφηση είχαν ζητήσει οι δικηγόροι του Πατριαρχείου.
Με τη σημερινή του απόφαση, το πρωτοδικείο της Πριγκήπου αναιρεί την απόφαση του 2005 και διατάσσει να επιστραφεί το κτίριο του Ορφανοτροφείου στο «ρωμέικο πατριαρχείο», όπως αναφέρεται στην απόφαση.
Στο πλήρες κείμενο διατάσσει επίσης τη Διεύθυνση Κτηματολογίου να εφαρμόσει την απόφαση, δηλαδή να επανεγγράψει το ακίνητο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου ανήκε και κατά το παρελθόν.
Αξίζει να επισημανθεί πως είναι η πρώτη φορά που επιστρέφεται τίτλος ιδιοκτησίας σε θρησκευτική μειονότητα.
Η απόφαση για το Ορφανοτροφείο ανοίγει επίσης το δρόμο για την επιστροφή στο Πατριαρχείο 23 ακόμα Ιδρυμάτων στα Πριγκηπόννησα (Πρίγκηπος, Χάλκη, Αντιγόνη, Πρώτη).
Το κτίριο του Ορφανοτροφείου αυτό καθεαυτό, είναι το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης και πρόκειται να λειτουργήσει ως Κέντρο Διαθρησκειακού Διαλόγου και Ειρήνης και Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Κέντρο.
Μάλιστα, η Τουρκία, εκτός της μεταβίβασης, υποχρεούται να πληρώσει επίσης 20.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα και άλλες 6.000 ευρώ ως ηθική βλάβη προς το Πατριαρχείο.
Η ιστορία του
Το Ορφανοτροφείο, στον Λόφο του Χριστού στην Πρίγκηπο, είχε ανεγερθεί από γαλλική εταιρεία που λειτουργούσε το Orient Express ως ξενοδοχείο το 1898.
Το 1902 αγοράστηκε από οικογένεια Ελλήνων τραπεζιτών και το 1903 μεταβιβάστηκε στο Πατριαρχείο που το λειτούργησε ως Ορφανοτροφείο.
Αν και οι Βαλκανικοί πόλεμοι άλλαξαν το κλίμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία εντούτοις το ορφανοτροφείο λειτουργούσε κανονικά ενώ μετά τη μεγάλη καταστροφή το 1922 φιλοξενούσε πρόσφυγες και ορφανά.
Με το Βακουφικό Νόμο του 1935 αναγνωρίστηκε το νομικό καθεστώς του Ορφανοτροφείου, ενώ, το 1936 ο τίτλος του μεταβιβάστηκε στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων.
Τελικά εκκενώθηκε το 1964 με την κρίση στο Κυπριακό και από τότε δεν ξαναλειτούργησε.
news247