κυκλώματα διακίνησης έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες κίνησης, οι οποίοι στέλνουν σήμα για μετακινήσεις ομάδων λαθρομεταναστών στο Συντονιστικό Κέντρο που έχει στηθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας.
Ωστόσο, δε λείπουν και τα απρόοπτα, αφού η ομίχλη των τελευταίων ημερών ανάγκασε τα αεροσκάφη που μετέφεραν τα μέλη της FRONTEX να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Καβάλας αντί για της Αλεξανδρούπολης, με συνέπεια να παρατηρηθούν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της δύναμης. Επίσης, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών δεν πραγματοποίησε χτες το πρωί περιπολίες το ελικόπτερο που έφτασε από τη Ρουμανία. Στο μεταξύ, στην Ορεστιάδα θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, μαζί με το Γάλλο υπουργό Μετανάστευσης, Eric Besson, την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Cecilia Malmstrom, και τον εκτελεστικό διευθυντή της FRONTEX, Ilkka Laitinen. Θα επισκεφτούν τη Ζώνη Επιχειρήσεων στη συνοριακή γραμμή μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, όπου μέλη των ομάδων ταχείας επέμβασης (Rabit) θα παρουσιάσουν το επιχειρησιακό πρόγραμμά τους, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στο «Φυλάκιο».
«Αψογη οργάνωση»
Σύμφωνα με πληροφορίες, η βαρύτητα των ομάδων ταχείας επέμβασης θα δοθεί στην περιοχή των συνόρων, που βρίσκονται στην ευθύνη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, καθώς από εκεί διέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία των λαθρομεταναστών. Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα θα έχει φτάσει στον Εβρο το σύνολο της δύναμης της FRONTEX, από την οποία 175 άτομα θα κατανεμηθούν στις υπηρεσίες της Ορεστιάδας και άλλοι 45 στις υπηρεσίες της Αλεξανδρούπολης. «Η οργάνωσή τους είναι άψογη και ο εξοπλισμός που έχουν φέρει μαζί τους είναι τελευταίας τεχνολογίας και θα συμβάλει σημαντικά στο να θωρακιστούν τα σύνορά μας. Κάποια από τα μηχανήματα αυτά τα είχαμε ζητήσει και εμείς εδώ και χρόνια, αλλά η Πολιτεία δεν το είχε κρίνει αναγκαίο να μας εφοδιάσει με αυτά», εξηγεί συνοριοφύλακας, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που βρέθηκαν χτες σε κοινή περιπολία με κλιμάκιο της FRONTEX. Οπως ανέφερε ο ίδιος, μόλις μία ομάδα μελών της FRONTEX φτάνει στον Εβρο ενημερώνεται για το επιχειρησιακό πρόγραμμα και αμέσως μεταφέρεται στην υπηρεσία που θα υπηρετεί για τους επόμενους δύο μήνες.
Οι πρώτες περιπολίες
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, στο χερσαίο τμήμα των συνόρων θα αναπτύσσονται οκτώ τζιπάκια σε κάθε βάρδια, τέσσερα από τα οποία θα «σαρώνουν» την περιοχή με θερμικές κάμερες, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες στο πλαίσιο της αποτροπής. Επίσης, από σήμερα θα ξεκινήσουν περιπολίες και κατά μήκος του ποταμού Εβρου από ομάδες εφοδιασμένες με θερμικές κάμερες. «Σε κάθε όχημα υπάρχουν δύο ή τρία μέλη της FRONTEX και ένας Ελληνας συνοριοφύλακας, ο οποίος είναι ο σύνδεσμος. Οι περισσότεροι συνεννοούνται στα αγγλικά, ενώ όσοι συνάδελφοι μιλούν άλλες γλώσσες, όπως γερμανικά ή γαλλικά, έχουν τοποθετηθεί με άτομα από τις αντίστοιχες χώρες», εξηγεί χαρακτηριστικά. Οπως λέει ο ίδιος, κάθε ομάδα ή πλήρωμα οχήματος περιπολίας θα αποτελείται πάντα από τα ίδια άτομα και θα κινείται στην ίδια περιοχή του Εβρου. Παράλληλα, μέσα στις επόμενες μέρες θα φτάσουν και τα υπόλοιπα τέσσερα ελικόπτερα που θα πραγματοποιούν εναέριες περιπολίες, ενώ έχουν ήδη μεταφερθεί στην περιοχή βαν μεταφοράς προσωπικού, οχήματα κρατουμένων, περιπολικά και φυσικά εξοπλισμός με θερμικές κάμερες και ραντάρ. Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός της δύναμης θα απασχολείται σε υπηρεσίες γραφείου, καθώς θα συμμετέχουν στις διαδικασίες καταγραφής και δακτυλοσκόπησης, ενώ θα πραγματοποιούν συνεντεύξεις με τους μετανάστες, σε μια προσπάθεια να εντοπίζουν την υπηκοότητά τους.
Περιπολίες και στην Τουρκία
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο χτες όσο και την προηγούμενη μέρα ελάχιστοι ήταν οι λαθρομετανάστες που πέρασαν από το χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων, σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα, όταν ο αριθμός των συλλήψεων κυμαινόταν από 200 μέχρι και 300 σε καθημερινή βάση. Συγκεκριμένα, προχτές οι αστυνομικοί συνέλαβαν στην ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας 60 λαθρομετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν περάσει από το ποτάμι, ενώ χτες μέχρι το απόγευμα είχαν εντοπιστεί άλλοι 100, που επίσης πέρασαν με βάρκες από διάφορα σημεία του Εβρου. Επίσης, εντύπωση προκάλεσε στους Ελληνες αξιωματικούς ότι μετά από πολύ καιρό είδαν ένοπλες περιπολίες στην τουρκική πλευρά. «Τις τελευταίες δύο μέρες κατά μήκος των τουρκικών συνόρων υπάρχει απίστευτη κινητικότητα. Στρατός και Αστυνομία περιπολούν με σκυλιά και διαπιστώσαμε ότι συνέλαβαν και ένα σημαντικό αριθμό λαθρομεταναστών. Μέχρι προχτές τα σύνορά τους ήταν εντελώς αφύλαχτα και περνούσαν καραβάνια μεταναστών και ξαφνικά μέσα σε μία νύχτα δημιούργησαν ένα τείχος», αναφέρει αξιωματικός της ΕΛΑΣ.
Η ομάδα που ποτέ δε δημιουργήθηκε
Ωστόσο, όπως προκύπτει από πληροφορίες, οι συνοριοφύλακες είχαν ζητήσει εδώ και πολύ καιρό τη δημιουργία μίας ομάδας ταχείας επέμβασης ανάλογη με αυτή της FRONTEX, πρόταση η οποία ποτέ δεν έγινε δεκτή λόγω... μεγάλου οικονομικού κόστους. «Είχαμε καταθέσει μία λεπτομερέστατη πρόταση στον προηγούμενο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Χρυσοχοΐδη. Επρόκειτο για μία ομάδα ταχείας επέμβασης, που θα λειτουργούσε ακριβώς όπως αυτή της ΕΕ, αλλά με το πλεονέκτημα ότι θα βρισκόταν μόνιμα στην Ελλάδα και θα μπορούσε να επεμβαίνει όπου υπήρχε ανάγκη», επισημαίνει συνοριοφύλακας. Οπως ο ίδιος τονίζει, είχαν εισηγηθεί να δημιουργηθεί μία ομάδα με δύναμη από 50 έως 100 άτομα, με συνοριοφύλακες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι θα εκπαιδεύονταν και θα ενισχύονταν με σύγχρονο εξοπλισμό. «Ανα πάσα στιγμή θα μπορούσαν να βρίσκονται όπου υπάρχει πρόβλημα. Από την Καστοριά και τη Φλώρινα, μέχρι τον Εβρο και την Πρέβεζα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
INFOGNOMON