p

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Να κόψουν το αλάτι

Η ιατρική κοινότητα ζητά από τις βιομηχανίες τροφίμων να μειώσουν το αλάτι στα προϊόντα τους, καθώς τα εμφράγματα θα μειωθούν άμεσα κατά 18%






Αν οι βιομηχανίες τροφίμων και ιδιαίτερα αυτές που παράγουν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως το ψωμί η μαργαρίνη και τα δημητριακά, μείωναν τις ποσότητες αλατιού που χρησιμοποιούν, τότε θα υπήρχε παράλληλη μείωση στα εμφράγματα.
Σε αυτό συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κουίνσλαντ που αναφέρουν σε έρευνα ότι μία μείωση της τάξης του 1% στο αλάτι, θα επέφερε άμεσα υπερδιπλάσια μείωση εμφραγμάτων, που τώρα προλαμβάνονται με απλές συμβουλές για τις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι εάν η ελάχιστη μείωση της τάξης του 1% γινόταν υποχρεωτική για τις βιομηχανίες, τότε η αντίστοιχη μείωση στα εμφράγματα θα έφθασε το 18%, ποσοστό που οι επιστήμονες κρίνουν απόλυτα αναγκαίο, καθώς η κύρια αιτία των εμφραγμάτων, πέρα από την καθιστική ζωή και το κάπνισμα, είναι η κακή διατροφή με κατανάλωση αλατιού.
Συνολικά, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, εάν ο καθένας μείωνε την ποσότητα αλατιού στο φαγητό του στην συνιστώμενη ημερήσια δόση των 6 γραμμαρίων, τότε ο πληθυσμός της γης θα κέρδισε συνολικά 610 χιλιάδες χρόνια ζωής.
Και είναι εύκολη η κατάργηση του αλατιού από τις βιομηχανίες τροφίμων, καθώς δεν προσθέτει τίποτε στον οργανισμό, αλλά χρησιμοποιείται μόνον και μόνον γιατί είναι φθηνό και προσθέτει γεύση.
news247.gr