p

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Η Ιρλανδία στο μάτι του κυκλώνα

Σε αρνητικά ρεκόρ τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας
Στο απαγορευτικό για δανεισμό επίπεδο του 8,5% εκτινάχθηκαν τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της Ιρλανδίας. Η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται μπροστά στην τελευταία, πιθανόν, ελπίδα της να αποφύγει την ένταξη στο μηχανισμό διάσωσης, αν καταφέρει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός λιτότητας που περιλαμβάνει περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων με στόχο τη συγκέντρωση 15 δισ. ευρώ.
Η πλειοψηφία των διεθνών αναλυτών εκτιμούν ότι έως τα τέλη του έτους, το Δουβλίνο θα υποχρεωθεί να προσφύγει σε αίτημα αρωγής για έξωθεν βοήθεια.
Οι αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων εκτινάσσονται διαρκώς σε νέα επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επενδυτές φοβούνται όλο και περισσότερο, ότι το Δουβλίνο δεν έχει άλλη μακροπρόθεσμη λύση από το να ζητήσει κεφάλαια από την Ευρώπη.
Η πλειοψηφία της κυβέρνησης συνασπισμού της Ιρλανδίας έχει περιοριστεί μόλις στους τρεις βουλευτές και το Κόμμα των Πρασίνων που μετέχει στην κυβέρνηση και διαθέτει έξι έδρες φημολογείται ότι θα καταψηφίσει οποιονδήποτε προϋπολογισμό περιλαμβάνει περικοπές των δαπανών.
Σε μια χώρα στην οποία ο πρωθυπουργός θεωρείται ως ο πιο ακριβοπληρωμένος πολιτικός της Ευρώπης, μεταξύ των ψηφοφόρων επικρατεί εύλογη οργή ότι οι πλέον υπεύθυνοι για την κρίση, είναι και εκείνοι που "την πληρώνουν" λιγότερο.
Σε ομιλία του στη Σεούλ, πριν την έναρξη της Συνόδου της G20, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι η  Ε.Ε. είναι έτοιμη να δράσει για τη στήριξη της Ιρλανδίας εφόσον χρειαστεί.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας καλωσόρισε τα σχόλια του Μπαρόζο επισημαίνοντας ότι αποτελούν παράδειγμα της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, που έχει ήδη προσφύγει στο ΔΝΤ και την Ε.Ε. για βοήθεια, οι Ιρλανδοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η χώρα είναι πλήρης χρηματοδότησης έως τα μέσα του επόμενου έτους και δεν είναι απαραίτητο για το Δουβλίνο να δανείζεται από την αγορά ομολόγων με τα τρέχοντα, υψηλά επίπεδα επιτοκίων.
Οι φόβοι για την εξέλιξη της κρίσης χρεών στην Ιρλανδία επιβαρύνουν την εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και οι βασικοί δείκτες της περιφέρειας εμφανίζουν αισθητές απώλειες. Η αγορά της Πορτογαλίας εμφάνισε απώλειες έως σχεδόν 2% ενώ στην Ισπανία οι απώλειες διαμορφώνονται στο 1,5%.
Τα επιτόκια των ιρλανδικών ομολόγων και το κόστος ασφάλισης από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (cds) της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας διαμορφώνονται σε επίπεδο ρεκόρ.
Ιστορικό υψηλό καταγράφει το σπρεντ των ιρλανδικών 10ετών ιρλανδικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών και με άνοδο 20 μονάδες βάσης διαμορφώνεται στις 665 μονάδες βάσης.
Σε ιστορικό υψηλό διαμορφώνεται και το spread των πορτογαλικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας, στις 484 μονάδες βάσης. Το σπρεντ των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διαμορφώνεται στις 930 μονάδες βάσης, κοντά στο υψηλό των 973 μονάδων βάσης που βρέθηκε το Μάιο. Το ισπανικό σπρεντ διαμορφώνεται στις 210 μονάδες βάσης σήμερα, από 206 μονάδες βάσης χθες.
source:Eleutherotypia.gr