Γιανγκόν, Μιανμάρ
Σαρωτική ηλεκτρονική επίθεση άγνωστης προέλευσης μπλοκάρει σχεδόν κάθε σύνδεση της Μιανμάρ με το Διαδίκτυο λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής, τις πρώτες στη χώρα έπειτα από 20 χρόνια.Οι ελάχιστες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της στρατοκρατούμενης ασιατικής χώρας ανέφεραν στο AFP ότι τα προβλήματα εμφανίστηκαν στα τέλη Οκτωβρίου αλλά κορυφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και προκάλεσαν διαδικτυακό μπλακάουτ.
Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Arbor Networks, ο κρατικός οργανισμός Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων «υπέστη μεγάλη, παρατεταμένη επίθεση DDoS που διέκοψε το μεγαλύτερο μέρος της δικτυακής κίνησης από και προς τη χώρα».
Στις επιθέσεις DDoS (Κατανεμημένη επίθεση Άρνησης Παροχής Υπηρεσιών), το δίκτυο-στόχος κατακλύζεται από αιτήματα σύνδεσης μέχρι να υποστεί υπερφόρτωση και να πάψει να εξυπηρετεί τους χρήστες.
Σύμφωνα με την Arbor Networks, ο όγκος των εισερχόμενων δεδομένων είναι «αρκετές εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος» από ό,τι μπορούν να σηκώσουν οι επίγειες και δορυφορικές συνδέσεις της Μιανμάρ, γνωστής παλαιότερα ως Βιρμανία.
Οι επιτιθέμενοι βομβαρδίζουν τη χώρα με 10-15 Gigabit δεδομένων ανά δευτερόλεπτο, τη στιγμή που οι συνδέσεις της χώρας μπορούν να σηκώσουν μόλις 45 Megabit ανά δευτερόλεπτο.
Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του AFP, αρκετοί χρήστες υποψιάζονται ότι το τηλεπικοινωνιακό μπλακάουτ είναι έργο της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών, τις οποίες δεν επιτρέπεται να παρακολουθήσουν ξένοι παρατηρητές και δημοσιογράφοι.
Αν και τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα, «οι μεγάλης κλίμακας επιθέσεις με γεωπολιτικά κίνητρα -ειδικά αυτές που βάζουν στο στόχαστρο ολόκληρες χώρες- παραμένουν σπάνιο φαινόμενο» σχολίασε ο Κρεγκ Λάμποβιτζ της εταιρείας.
Στη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2007, στις οποίες πρωτοστάτησαν οι βουδιστές μοναχοί, το Διαδίκτυο χρησιμοποιήθηκε για τη μετάδοση βίντεο από τα επεισόδια και οι Αρχές μπλόκαραν τελικά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Η διαδικτυακή κυκλοφορία σχεδόν σταμάτησε και στις 8 Αυγούστου, επέτειο της πολιτικής εξέγερσης του 1998. Λίγες εβδομάδες αργότερα, το Σεπτέμβριο, επιθέσεις DDoS έθεσαν εκτός λειτουργίας τους δικτυακούς τόπους εξόριστων αντιφρονούντων.
Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, η νομοθεσία της Μιανμάρ για το Διαδίκτυο είναι «από τις πλέον "ελευθεροκτόνες" σε ολόκληρο τον κόσμο».
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ, μόνο ένας στους 255 κατοίκους της Μιανμάρ είχε πρόσβαση στο Διαδίκτυο το 2009.