Με καταλήψεις και απεργίες απαντούν φοιτητές και καθηγητές στις προτάσεις του υπουργείου για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια. Κλειστό το ΕΜΠ, το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας. Απογραφή φοιτητών για να βρεθούν οι "αιώνιοι".
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι φοιτητές, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, ενώ αναμένεται να κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέχρι και την 17η Νοέμβρη.
Περισσότερες από δέκα σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών τελούν υπό κατάληψη, ύστερα από αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων.
Χθες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα φοιτητική συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή. Παράλληλα, σε κινητοποιήσεις βρίσκεται και η εκπαιδευτική κοινότητα.
Ο Σύλλογος διδασκόντων του ΕΜΠ αποφάσισε την κήρυξη προειδοποιητικής απεργίας, ενώ απεργούν οι πανεπιστημιακοί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων στα Πανεπιστήμια βρίσκονται οι προτάσεις του υπουργείου, με τα περισσότερα Ιδρύματα να έχουν αρχίσει τον παράλληλο διάλογο μέσω του διαδικτύου, προκειμένου να καταρτίσουν το πλαίσιο των προτάσεων τους που θα παρουσιαστούν στη σύνοδο των πρυτάνεων στις 9 Δεκεμβρίου.
"Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις τις οποίες και περιμένουμε, αλλά θεωρώ ότι για όλους μας προτεραιότητα είναι η ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων", δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου.
Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια καταγραφής του αριθμού των φοιτητών, ώστε να εντοπιστούν οι "αιώνιοι". Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τις διοικήσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ να αποστείλουν αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των πτυχιούχων και τη μέση διάρκεια των σπουδών. Συγκεκριμένα ζητά να λάβει στοιχεία μέχρι τις 24 Νοέμβρη για τον αριθμό πτυχιούχων ανά τμήμα του ιδρύματος και ανά έτος από το 2000 μέχρι σήμερα, αλλά και των μέσο χρόνο απόκτησης των πτυχίων από τους φοιτητές που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους.
news247.gr