Η πρώτη κατοίκηση του χώρου χρονολογείται στο τέλος της ύστερης εποχής του χαλκού. Ο οικισμός επεκτάθηκε σημαντικά ενώ η περίοδος της μεγάλης ακμής της Πύδνας έρχετα στα χρόνια των Μακεδόνων βασιλιάδων.
Ο βασιλιάς της Μακεδονίας Περδίκας ο Α΄ (700 - 652 π.Χ.), αποσκοπώντας στην ανάπτυξη του μακεδονικού εμπορίου, κατόρθωσε να την κατακτήσει και παρέμεινε κάτω από τη μακεδονική κυριαρχία. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αρχέλαου (413 - 399) οι Πυδναίοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους έδιναν οι συγκρούσεις ανάμεσα στους Μακεδόνες και τους Αθηναίους και να απαλλαγούν από τη μακεδονική κυριαρχία. Η απόπειρά τους όμως ..απέτυχε και ο Αρχέλαος τους ανάγκασε να φύγουν (410 - 409). Μετά το θάνατο του Αρχέλαου οι διαμάχες των Μακεδόνων για τη διαδοχή έδωσαν μια καλύτερη ευκαιρία στους Πυδναίους. Συμμάχησαν με τους Αθηναίους, απαλλάχτηκαν από την κυριαρχία των Μακεδόνων και επέστρεψαν στην Πύδνα. Η ανεξαρτησία της όμως δεν κράτησε πολύ. Το 357 ο Φίλιππος, παρά τη γενναία αντίσταση των Πυδναίων, την κυρίευσε ξανά. Η νέα φάση της μακεδονικής κυριαρχίας δε μείωσε όμως στο παραμικρό τη λάμψη και τον πλούτο της. Το τέλος ήρθε με τη ρωμαϊκή κατάκτηση το 168 π.Χ. Ο Αιμίλιος Παύλος αφού νίκησε τον Περσέα παρέδωσε την Πύδνα στη λεηλασία. Η Πύδνα έχασε για πάντα την αρχική της σπουδαιότητα.
Με τις ανασκαφές της που άρχισαν μόλις πριν λίγα χρόνια αποκαλύφθηκαν εκατοντάδες τάφοι της πρώιμης εποχής του σιδήρου, της κλασικής, της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής εποχής. Πολλοί από τους τάφους ήταν ασύλητοι και έδωσαν πλούσια ευρήματα όπως, σιδερένια και χάλκινα όπλα, κοσμήματα από χρυσό, ασήμι και χαλκό, πήλινα, γυάλινα, ασημένια και ορειχάλκινα αγγεία, πήλινα ειδώλια, νομίσματα κ.ά. Πρόκειται για μερικά από τα πιο αξιόλογα σύνολα ευρημάτων που έχουμε τα τελευταία χρόνια από το χώρο της Μακεδονίας.
3dim-kater.pie.sch.gr