p

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ελληνες μάγοι φτιάχνουν τον μανδύα που σε κάνει αόρατο

Oμανδύας που κάνει αόρατο τον Χάρι Πότερ σύντομα μπορεί να πάψει να είναι αποκλειστικό του προνόμιο. Για να γίνει αυτό μια ομάδα Ελλήνων ψάχνει το «μαγικό μυστικό», αλλά από την επιστημονική του πλευρά.
Το αξεσουάρ του μικρού μάγου δεν βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα, χάρη στις επιστημονικές έρευνες σε
.Ελλάδα, Γερμανία, Βρετανία και Τουρκία, τις οποίες χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ο Τζόναθαν Τοντ, εκπρόσωπος της επιτρόπου αρμόδιας για το ψηφιακό θεματολόγιο, Νέλι Κρους, με τη χρήση νανοτεχνολογίας οι επιστήμονες από τη χώρα μας και τις άλλες τρεις χώρες πέτυχαν να διαμορφώσουν τη ροή του φωτός, ανοίγοντας τον δρόμο σε εξωτικές τρισδιάστατες συσκευές όπως «μανδύες αορατότητας». Προς το παρόν οι επιστήμονες έχουν επιτύχει να κάνουν αόρατα αντικείμενα μεγέθους μικρότερου από ένα χιλιοστόμετρο, αποδεικνύοντας, ωστόσο, την κατ' αρχήν ορθότητα του επηρεασμού των οπτικών ιδιοτήτων των υλικών με τρόπους που μέχρι σήμερα θεωρούνταν αδύνατοι.

Ειδικότερα, οι ερευνητές σχεδίασαν και δημιούργησαν «φωτονικά μετα-υλικά», τα οποία επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ακτίνων φωτός. Ο «μανδύας αορατότητας» συνίσταται από πολύ μικρές ράβδους διαμέτρου μόλις ολίγων εκατοντάδων νανομέτρων, οι οποίες εντάσσονται σε δομή που μοιάζει με σωρό από ξύλα. Οι ράβδοι τακτοποιούνται προσεκτικά ώστε να μπορούν να κάμψουν εν μέρει τα φωτεινά κύματα. Αλλάζοντας την ταχύτητα και την κατεύθυνση πορείας του φωτός, οι επιστήμονες μπορούν να κατευθύνουν τα φωτεινά κύματα γύρω από έναν όγκο μεγέθους μικρομέτρου έτσι ώστε ο όγκος να καθίσταται αόρατος στις τρεις διαστάσεις και σε μήκη κύματος φωτός παραπλήσια προς εκείνα που είναι ορατά από τον άνθρωπο. Τώρα, οι εργασίες των ερευνητών συνεχίζονται για να επεκταθεί το φαινόμενο στην ορατή περιοχή του φάσματος, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται τον Ιανουάριο.

Οι έρευνες γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος PHOME (Φωτονικά Μετα-υλικά), στο οποίο εργάζονται ερευνητές από τρία ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Ελληνικό Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης στη Γερμανία και το Imperial College στο Λονδίνο. Εταίρος στο έργο είναι και το Πανεπιστήμιο Bilkent της Τουρκίας, χάρη στη συμφωνία ερευνητικής σύνδεσης με την Ε.Ε.

Οι ερευνητικές εργασίες για το έργο PHOME ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2008 και θα περατωθούν το 2011. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,88 εκατομμύριο ευρώ, από τα οποία η Επιτροπή συνεισφέρει 1,43 εκατομμύριο από τον προϋπολογισμό έρευνας για τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών.






date.gr