Το συμπέρασμα προκύπτει από μια ασυνήθιστη μελέτη που συνέκρινε το μήκος των δακτύλων ανάμεσα στον σύγχρονο άνθρωπο Homo sapiens και τρία άλλα εξαφανισμένα μέλη της οικογένειας των ανθρωπιδών.
Όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, η αναλογία μήκους ανάμεσα στον δείκτη και τον παράμεσο εξαρτάται από τα επίπεδα τεστοστερόνης στα οποία είχε εκτεθεί κανείς ως έμβρυο. Όταν η συγκέντρωση της τεστοστερόνης αυξάνεται, το μήκος του παράμεσου μεγαλώνει και η αναλογία μήκους μειώνεται.
Και όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση ενός αρσενικού εμβρύου στην ανδρική ορμόνη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι αργότερα η τάση του για σεξουαλικό ανταγωνισμό και πολυγαμία.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ δημοσιεύεται στο Proceedings of the Royal Society B.
Όπως αναφέρει το AFP, η ομάδα της Έμμα Νέλσον συνέκρινε απολιθωμένα δάχτυλα από τέσσερα είδη ανθρωπιδών: τον αρδιπίθηκο Ardipithecus ramidus, έναν πιθανό πρόγονο του ανθρώπου που έζησε πριν από 4 εκατ. χρόνια· τον αυστραλοπίθηκο Australopithecus afarensis, έναν άλλο πιθανό πρόγονο που έζησε πριν από τρία με τέσσερα εκατ. χρόνια· τον ξάδελφό μας Homo neanderthalensis, που εξαφανίστηκε πριν από 30.000 χρόνια· και έναν ανατομικά σύγχρονο Homo sapiens, που έζησε πριν από 90.000 χρόνια.
H σύγκριση υποδεικνύει ότι ο αρδιπίθηκος πρέπει να βρισκόταν σε μόνιμη σεξουαλική διέγερση, ενώ αντίθετα ο αυστραλοπίθηκος μάλλον αρκείτο στη μονογαμία.
Η χαμηλή αναλογία μήκους δείκτη-παράμεσου τόσο στον Νεάντερταλ όσο και στον πρωτόγονο σύγχρονο άνθρωπο «υποδεικνύει ότι και οι δύο ομάδες ήταν πιθανότατα πιο πολυγαμικές από τους περισσότερους σημερινούς πληθυσμούς» γράφουν οι ερευνητές.
Παραδέχονται πάντως ότι ο μικρός αριθμός απολιθωμάτων που εξετάστηκαν, και οι φυσικές διακυμάνσεις που παρουσιάζει κάθε πληθυσμός όσον αφορά το μήκος των δακτύλων, καθιστούν δύσκολη την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.
«Αν και οι αναλογίες των δακτύλων παρέχουν ορισμένα πραγματικά συναρπαστικά συμπεράσματα για τη συμπεριφορά των ανθρωπιδών, δεχόμαστε ότι οι ενδείξεις είναι περιορισμένες. Χρειαζόμαστε περισσότερα απολιθώματα προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματα» επισημαίνεται στη δημοσίευση.
Απώτερος στόχος των ερευνητών είναι να προσδιορίσουν πότε η μονογαμία έγινε μόδα στην ευρύτερη οικογένειά μας.
Newsroom ΔΟΛ