Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010
Εθισμός στο σεξ? Ακούγεται σαν αστείο αλλά δεν είναι!
Η σεξομανία ή εθισμός στο σεξ μπορεί να ακούγεται σαν αστείο, αλλά για όσους βλέπουν την ζωή τους να ορίζεται από το σεξ μόνο για γέλια δεν είναι.
Οι πάσχοντες από καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά, όπως είναι ο επιστημονικός όρος γι’ αυτού του είδους την διαταραχή, συνήθως έχουν πολύπλοκη, αλλά πάντοτε παρορμητική σεξουαλική έκφραση, την οποία δεν μπορούν να ελέγξουν.
Μπορεί να έχουν πολυάριθμους ερωτικούς συντρόφους ή εξωσυζυγικές σχέσεις, να κάνουν σεξ με αγνώστους, να αυνανίζονται υπερβολικά, να βλέπουν πορνό, να πηγαίνουν με εκδιδόμενες γυναίκες, να κάνουν «ροζ» τηλέφωνα ή να επισκέπτονται διαρκώς site με σεξουαλικό περιεχομένου. Μπορεί επίσης να τους αρέσει το μαζοχιστικό σεξ ή να έχουν ακραίες ερωτικές φαντασιώσεις.
Αυτό, όμως, που ορίζει την καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά τους, δεν είναι ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων, ούτε το πόσο συχνά κάνουν σεξ. Είναι το ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τις σεξουαλικές τους ορμές και αισθάνονται δυσφορία όταν δεν μπορούν να τις ικανοποιήσουν. Και όταν πια φτάσουν στο σημείο τα αισθήματα αυτά να επεμβαίνουν στις άλλες πλευρές της ζωής τους, τότε έχουν αληθινό πρόβλημα, κατά τον δρα Ντόναλντ Ε. Γουϊλιαμς, ψυχολόγο στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.
Όπως αναφέρει ο δρ Πήτερ Μάρτιν, καθηγητής Ψυχιατρικής & Φαρμακολογίας στο Κέντρο Εθισμού του Πανεπιστημίου Vanderbilt, στο Τένεσι, οι αιτίες του εθισμού στο σεξ δεν είναι γνωστές, όπως ακριβώς εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά και γι’ αυτές άλλων εθισμών (λ.χ. σε ουσίες).
Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα συγκλίνει στην άποψη ότι κάποιο ρόλο πρέπει να παίζει ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάζεται ο εγκέφαλος τις επιθυμίες μας, ενώ θεωρείται πλέον πιθανό να υπάρχει κάποια διαταραχή και στα κέντρα επιβράβευσης που διαθέτει ο εγκέφαλος.
Διχογνωμία υπάρχει επίσης και για το αν ο εθισμός στο σεξ είναι ένα αληθινό πρόβλημα ψυχικής υγείας ή όχι, κατά τον δρα Μάρτιν. Γι’ αυτό και «υιοθετείται ο όρος καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά», εξηγεί.
Ανεξαρτήτως ονομασίας, το πρόβλημα με κάποιον τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστεί, γι’ αυτό και επιστήμονες όπως ο δρ Μάρτιν δοκιμάζουν μεθόδους που χρησιμοποιούνται για άλλους εθισμούς (όπως τεχνικές ψυχολογικής θεραπείας) για να βοηθήσουν και τους πάσχοντες από καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά. Επιπλέον, μελετώνται διάφορα φάρμακα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να την αμβλύνουν, ενώ υπάρχουν και προγράμματα (όπως οι Ανώνυμοι Εθισμένοι του Σεξ & του Έρωτα) που μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς.
http://sexygreekblog.blogspot.com/?zx=a150024bbe76e14a