Πρόσβαση σε περισσότερα από 14 εκατομμύρια έργα της ευρωπαϊκής διανόησης μπορούν να έχουν πλέον οι χρήστες του Διαδικτύου στην ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ το στόχο των 10 εκατομμυρίων έργων που είχε θέσει τη στιγμή της δημιουργίας της, πριν από δύο χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Europeana, που τείνει να αποτελεί μια απεικόνιση του συνόλου του ευρωπαϊκού πολιτισμού, επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου την πρόσβαση μέσω της πύλης www.europeana.eu σε βιβλία, χάρτες, φωτογραφίες, πίνακες, εφημερίδες, ταινίες και μουσικά βιντεοκλίπ που προέρχονται από ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη.
Ο στόχος που είχε τεθεί κατά τη δημιουργία της το Νοέμβριο του 2008, όταν πρωτολειτούργησε με δύο εκατομμύρια έργα, ήταν να φτάσει τα 10 εκατομμύρια το 2010.
"Τα 14 εκατομμύρια έργα είναι μια καλή είδηση για όλους τους χρήστες που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε πολιτιστικά έργα που προέρχονται από βιβλιοθήκες, μουσεία και αρχεία της Ευρώπης", σχολιάζει η επίτροπος της ΕΕ που είναι επιφορτισμένη με θέματα Νέων Τεχνολογιών Νέλι Κρόες σε ανακοίνωσή της.
"Η Europeana μπορεί ως εκ τούτου να βελτιωθεί κι άλλο αν περισσότερα πολιτιστικά ιδρύματα ψηφιοποιήσουν τις συλλογές τους και διασφαλίσουν τη δημοσίευσή τους στην ευρωπαϊκή αυτή ηλεκτρονική πύλη", προσθέτει, δηλώνοντας "πεπεισμένη" ότι μια Επιτροπή Σοφών, που έχει επιφορτιστεί να σκεφτεί πάνω στο θέμα αυτό "θα παρουσιάσει προσεχώς φιλόδοξες εισηγήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία".
Η συλλογή της Europeana αποτελείται σε ποσοστό 64% από φωτογραφίες, χάρτες, πίνακες, μουσειακά εκθέματα και άλλες ψηφιακές εικόνες, διευκρινίζει η Επιτροπή.
Το κομμάτι που κατέχουν τα ψηφιακά κείμενα, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια βιβλία στην πλήρη μορφή τους, ανέρχεται σε 34%. Αυτά προέρχονται κυρίως από χιλιάδες σπάνια χειρόγραφα.
Όλες οι χώρες της ΕΕ τροφοδοτούν την ψηφιακή βιβλιοθήκη, μολονότι όχι στον ίδιο βαθμό.
Πρώτη σε συμβολή έρχεται η Γαλλία και ακολουθεί η Γερμανία και η Σουηδία.
real.gr