p

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Η ιστορία της Monopoly..

Monopoly ονομάζεται το επιτραπέζιο παιχνίδι αγοραπωλησίας ιδιοκτησιών που εκδίδεται από την εταιρία Parker σε συνεργασία με την Hasbro. Οι αδελφοί Πάρκερ από τη Μ. Βρετανία ήταν οι πρώτοι που κυκλοφόρησαν ευρέως τη Monopoly στην παγκόσμια αγορά. 


Η πρώτη εμφάνισή της στα ράφια των καταστημάτων έγινε στις 5 Νοεμβρίου του 1935. Οι παίκτες συμμετέχουν σε έναν κόσμο οικονομικής δολοπλοκίας και απεμπόλησης με σκοπό να αποκτήσουν πλούτο μέσω οικονομικών δραστηριοτήτων. Το παιχνίδι περιλαμβάνει αγορά και ενοικίαση ιδιοκτησιών με χρήματα του παιχνιδιού, καθώς οι παίκτες περιφέρονται διαδοχικά στο ταμπλό, σύμφωνα με την κάθε ζαριά. Το παιχνίδι παίρνει την ονομασία του από τον όρο "μονοπώλιο", την κυριαρχία στην αγορά μιας μόνο επιχείρησης.


Σύμφωνα με την εταιρεία που εκδίδει το παιχνίδι, από τότε που ο Τσαρλς Ντάροου το πατένταρε το 1935, το έχουν παίξει περίπου 750 εκατομμύρια άνθρωποι, καθιστώντας το έτσι "το μεγαλύτερο σε αριθμό παικτών (εμπορικό) επιτραπέζιο στον κόσμο." Στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, όμως, είχε καταγραφεί πιο νωρίς, το 1999, όπου οι στατιστικές της εταιρείας ανέφεραν ότι ο αριθμός παικτών άγγιξε τα 500 εκατομμύρια.


Η ιστορία της είναι πολύ παλιότερη.....

Σχεδιάστηκε από την αμερικανίδα οικονομολόγο Λάιζι Μάτζι, η οποία έλαβε και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1904. Η Ελίζαμπεθ (Λαίζι) Μάτζι Φίλιπς, δημιούργησε ένα παιχνίδι, μέσω του οποίου ήλπιζε να μπορέσει να εξηγήσει την απλή θεωρία των φόρων του Χένρι Τζωρτζ. Σύμφωνα με αυτή, αν οι άνθρωποι έχουν κέρδη από την περιουσία τους, άσχετα με το μέγεθός της, τελικά όλη η περιουσία θα καταλήξει νομοτελειακά στα χέρια ενός και μόνο ανθρώπου.


 Το παιχνίδι της, "Το Παιχνίδι του Νοικοκύρη", εκδόθηκε λίγα χρόνια αργότερα. Κάποιοι άλλοι ενδιαφερόμενοι για επιτραπέζια ανακατασκεύασαν το παιχνίδι και μερικοί έφτιαξαν δικές τους σειρές. Η Λαίζι από μόνη της πατένταρε μια αναθεωρημένη εκδοχή του παιχνιδιού το 1924, και τότε ήταν που βγήκαν στην αγορά και άλλα παρόμοια επιτραπέζια. 


Στις αρχές της δεκαετίας του 30 δημιουργήθηκε ένα επιτραπέζιο με το όνομα Monopoly, παρόμοιο με τη σημερινή Monopoly, και πωλούνταν από τους Αδελφούς Πάρκερ για το υπόλοιπο του 20ου αιώνα ως και τις αρχές του επομένου. Την έκδοση των Αδελφών Πάρκερ τη δημιούργησε ο Τσαρλς Ντάροου. Αρκετοί άνθρωποι έχουν συνεισφέρει στον σχεδιασμό και στην εξέλιξη του παιχνιδιού έως σήμερα, κυρίως από τις μεσοδυτικές Η.Π.Α. και κοντά στην ανατολική ακτή.

-Το 1941, η Βρετανική Μυστική Υπηρεσία έβαλε τον Τζον Ουάντιγκτον, τον κατοχυρωμένο κατασκευαστή του παιχνιδιού εκτός Η.Π.Α., να δημιουργήσει μια ειδική έκδοση για τους κρατούμενους από τους Ναζί του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα στα παιχνίδια υπήρχαν κρυμμένοι χάρτες, πυξίδες, αληθινά χρήματα και άλλα χρήσιμα αντικείμενα για απόδραση. Μοιράστηκαν στους κρατούμενους από τον Εθνικό Ερυθρό Σταυρό.


-Τη δεκατία του '70, η αρχική ιστορία του παιχνιδιού άρχισε να χάνεται (και τουλάχιστον ένας ιστορικός δήλωσε ότι είχε σκόπιμα αποσιωπηθεί), και η ιδέα που δημιούργησε ο Τσαρλς Ντάροου έγινε παράδοση. Αυτό αναφέρθηκε το 1974 στο "Βιβλίο Της Monopoly: Στρατηγική και Τακτικές του Διασημότερου Παγκοσμίως Παιχνιδιού" (The Monopoly Book: Strategy and Tactics of the World's Most Popular Game), της Μαξίν Μπράντι, και ακόμα και στις οδηγίες του παιχνιδιού.


 Καθώς ο καθηγητής Ραλφ Άνσπακ μαχόταν εναντίον των Αδελφών Πάρκερ και την τότε μητρική τους εταιρία, General Mills, στο σήμα κατατεθέν της Monopoly, αρκετή από την ιστορία της Monopoly είχε "επανασκαφεί".Εξαιτίας των μακροχρόνιων δικαστικών διαδικασιών, το νόμιμο κύρος των σημάτων κατατεθέντων των αδελφών Parker στο παιχνίδι δεν είχε αποκατασταθεί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80. Η ονομασία του παιχνιδιού παραμένει κατοχυρωμένο σήμα κατατεθέν των αδελφών Parker, όπως και τα συγκεκριμένα σχεδιαστικά στοιχεία.


 Η τρέχουσα μητρική εταιρία των Parker, Hasbro, αναγνωρίζει μόνο τον ρόλο του Ντάροου στη δημιουργία του παιχνιδιού. Ο καθηγητής Άνσπακ εξέδωσε ένα βιβλίο σχετικά με τις έρευνές του, με την ονομασία "Monopoly: η Απάτη των Δισεκατομμυρίων " (The Billion Dollar Monopoly Swindle) που επανεκδόθηκε ως "η Πύλη της Monopoly" (Monopolygate), στο οποίο αναλύει τη γνώμη του πάνω στην σκόπιμη αποσιώπηση της πρώιμης ιστορίας της Monopoly.



Η Μασκώτ της Monopoly..
Η επίσημη μασκώτ του παιχνιδιού είναι ο "Πλούσιος Θείος με τα Σακιά" (Rich Uncle Pennybags), ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στις κάρτες "Εντολής" και "Απόφασης" το 1936. Απ' το 1985, εμφανίζεται στο δεύτερο όμικρον "O" της λέξης Monopoly σαν μέρος του λογότυπου. Η Hasbro "ανέστησε" επίσημα τον χαρακτήρα ως Κύριο Monopoly (Mr. Monopoly) το 1998. 10 χρόνια αργότερα, άλλαξε για άλλη μια φορά εμφάνιση και βρέθηκε πίσω από το λογότυπο του παιχνιδιού.Ο χαρακτήρας της Μασκώτ είναι κατά κάποιον τρόπο βασισμένος στον Μόργκαν.



Η Monopoly γίνεται παγκόσμια

Το 2008 η Parker αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια ιδέα που υπήρχε πολύ καιρό στα σχέδια. Αποφάσισαν να δημιουργήσουν την παγκόσμια έκδοση της Monopoly. Τον Ιανουάριο του 2008 ξεκίνησε μια ψηφοφορία για το ποιες χώρες θα μπουν στο ταμπλώ της παγκόσμιας έκδοσης και κράτησε 2 μήνες. Ύστερα από 6 μήνες, τον Αύγουστο του 2008 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Οι πόλεις που τοποθετήθηκαν στο ταμπλώ του παιχνιδιού είναι (ταξινομημένες με βάση την αξία τους):

* Μπλε Γειτονιά: Μόντρεαλ, Ρίγα

* Πράσινη Γειτονιά: Κέιπ Τάουν, Βελιγράδι, Παρίσι

* Κίτρινη Γειτονιά: Ιερουσαλήμ, Χονγκ Κονγκ, Πεκίνο

* Κόκκινη Γειτονιά: Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Σίδνεϊ

* Πορτοκαλί Γειτονιά: Βανκούβερ, Σαγκάη, Ρώμη

* Ροζ Γειτονιά: Τορόντο, Κίεβο, Κωνσταντινούπολη

* Γαλάζια Γειτονιά: Αθήνα, Βαρκελώνη, Τόκυο

* Καφέ Γειτονιά: Ταϊπέι, Γδύνια



Σε αυτή την έκδοση χρησιμοποιείται νόμισμα Monopoly, όπως και σε κάθε επόμενη έκδοση της Monopoly, σε χιλιάδες και εκατομμύρια και περιλαμβάνει ηλεκτρονική τράπεζα με πιστωτικές κάρτες, όπως και στη "Σύγχρονη Ελλάδα". Το ιδιαίτερο είναι πως τα σπίτια και οι ουρανοξύστες δεν είναι όμοιοι μεταξύ τους, αλλά περιλαμβάνεται μια τυχαία επιλογή από μεγάλη γκάμα σχεδίων κτιρίων από όλον τον κόσμο! Το παιχνίδι βγήκε στην αγορά το φθινόπωρο του 2008.


Στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει εκδόσεις Monopoly με τους παρακάτω τίτλους:

* Η πρώτη μου Monopoly

* Monopoly City

* Monopoly Disney (3 εκδόσεις)

* Monopoly Express

* Monopoly Junior: Διασκέδαση στο Λούνα Παρκ

* Monopoly Nostalgia

* Monopoly Travel

* Monopoly Διάσημα Μνημεία του Κόσμου

* Monopoly Ευρωπαϊκή Έκδοση

* Monopoly Μπομπ Σφουγγαράκης

* Monopoly Παγκόσμια Έκδοση

* Monopoly Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2006

* Monopoly Πόκεμον

* Monopoly Σπάιντερμαν

* Monopoly Σύγχρονη Ελλάδα


Αυτό το ξέρατε;

* Περισσότερα από 275 εκατομμύρια παιχνίδια έχουν πωληθεί σε όλο τον κόσμο,είναι διαθέσιμο σε 111 χώρες, σε 43 γλώσσες.* Το μεγαλύτερο παιχνίδιMonopoly στην ιστορία κράτησε για 70 ημέρες.


* Η πιο ακριβη έκδοση του παιχνιδιού παρήχθη από κοσμηματοπώλη Sidney Mobell στο Σαν Φρανσίσκο. Αποτιμάται σε 2 εκατομμύρια δολάρια, διαθέτει ένα 23-καρατίων χρυσού ταμπλό και ζάρια με διαμάντια.


* Πολλές εκδόσεις του κλασικού παιχνιδιού έχουν παραχθεί με τα αγαπημένα μας σπορ,ομάδες, εμπορικά σήματα, τηλεοπτικές εκπομπές, κινούμενα σχέδια και πολλά άλλα.


* Ο χαρακτήρας κλειδωμένος στην φυλακή ονομάζεται Jake the Jailbird.. Ο αξιωματικός Edgar Mallory τον έστειλε στη φυλακή.


* Χάρτες διαφυγής, πυξίδες και αρχεία εισήχθησαν λαθραία σε στρατόπεδα της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου κρυμμένα μέσα στην MONOPOLY . 


* Κάθε λίγα χρόνια, εθνικοί πρωταθλητές από όλο τον κόσμο συναντιουνται για το MONOPOLY World Championship- παγκόσμιο τουρνουά.Παγκόσμιοι πρωταθλητές έχουν ανακυρηχθεί από 10 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων: Ηνωμένες Πολιτείες, Ιρλανδία, Σιγκαπούρη, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ολλανδία, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία και Ισπανία.



* Περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια μικρά πράσινα σπίτια και τα 2,25 δισεκατομμύρια κόκκινο ξενοδοχεία έχουν «κατασκευαστεί» από το 1935.


* Από το 1935, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν παίξει το παιχνίδι.


* Η ζήτηση της MONOROLY ανεβαίνει στα ύψη και γρήγορα γίνεται Νο.1 παιχνίδι της Αμερικής!


* H MONOROLY χρησιμοποιείται από βρετανική μυστική υπηρεσία στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.


* Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, το φανάρι, πουγκί και το κουνιστό αλογάκι αφαιρέθηκαν από το παιχνίδι. αντικαθίσταται από το σκύλο, άλογο και τον αναβάτη, καθώς και καροτσάκι.


* Στη δεκαετία του 1970, μια έκδοση Braille του παιχνιδιού MONOPOLY δημιουργήθηκε για τα άτομα με προβλήματα όρασης.


* Το 1972, ο Επίτροπος Δημοσίων Έργων στο Atlantic City, New Jersey, απείλησε ώστε να αλλαχτούν τα ονόματα των πραγματικών λεωφόρων τηςΒαλτικής και της Μεσογείου, αλλά η δημόσια κατακραυγή εμπόδισε το νομοσχέδιο.


* Το 1978, στο χριστουγεννίατικο μενου του Neiman Marcus προσφέρεται μια σοκολατένια έκδοση του παιχνιδιού στην τιμή των $ 600.


* Η MONOPOLY αναπτύσσει στρατηγικές συνεργασίες (στην προώθηση McDonald) και επεκτάσεις (το πρώτο παιχνίδι σε CD-Rom).Γινεται γραμματόσημο στις ΗΠΑ!


* Η MONOPOLY κυκλοφορεί σε επτά εκδόσεις σε 27 χώρες, σε 20 γλώσσες με σχεδόν 10 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο downloads σε κινητό τηλέφωνο.


* Μάρκες από τη MONOPOLY: Here & Now Edition πέταξαν στο διάστημα με το διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς το 2007.


* Το 2008, οπαδοί της MONOPOLY σε όλο τον κόσμο ενώθηκαν ώστε να θέσουν το παγκόσμιο ρεκόρ για τον περισσότερο κόσμο που παίζει MONOPOLY ταυτόχρονα και με τον τρόπο αυτό να γιορτάσουν την κυκλοφορία της MONOPOLY Here & Now: The World edition.. Σχεδόν 3.000άνθρωποι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

*“Best Mobile Game Award” το 2008 στα Mobile Excellence Awards (MONOPOLY Here & Now on feature phone)

* “Best Dice Game” το 2009 στα Best App Ever Awards (MONOPOLY Classic on iPhone)

* “Best Game inspired by a Board Game” το 2009 στα AppAdvice App Awards (MONOPOLY Here & Now on iPhone)

* Το 2009, η MONOPOLY συνεργάζεται με την Google για να ξεκινήσει το Monopoly City Streets.Μέσα σε 3 μήνες το παιχνίδι είχε περισσότερουςαπό 1.4MM εγγεγραμμένους παίκτες, από όλο τον κόσμο δημιουργώντας 17 εκατομμύρια επισκέψεις και σχεδόν ένα δισεκατομμύριο προβολές σελίδων.

* Πιο πρόσφατες επεκτάσεις της MONOPOLY: Apple iPhone - Φεβρουάριος 2010