p

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Οι ηλεκτρικές συσκευές "καίνε" ρεύμα ακόμη και σε off mode

Καταρρίπτεται ο μύθος ότι οι ηλεκτρικές συσκευές δεν καταναλώνουν ενέργεια όταν είναι κλειστές από το διακόπτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 12 ευρωπαϊκές χώρες,
μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και παρουσίασε χτες το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), οι ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν ρεύμα όχι μόνο όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand by), αλλά και όταν είναι κλειστές από το διακόπτη (off mode).
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SELINA (Standby and Off-Mode Energy Losses In New Appliances) κατά τη διάρκεια του οποίου μετρήθηκε η απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας από συσκευές που βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Σύμφωνα με αυτή, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα ελληνικά νοικοκυριά οφείλεται στις συσκευές που είναι εκτός λειτουργίας (σε κατάσταση αναμονής ή off mode), σε ποσοστό από 10% έως 15%, ενώ σε ορισμένες συσκευές ήχου ή εικόνας το 80% της ετήσιας κατανάλωσης χάνεται σε ώρες που δεν τις χρησιμοποιούμε.
Όπως τόνισαν οι επιστήμονες του ΚΑΠΕ, Γιώργος Μαρκογιαννάκης και Αργυρώ Γιακουμή, το πρόβλημα της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας οξύνεται διεθνώς καθώς τα νοικοκυριά αγοράζουν όλο και περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές για να διευκολύνουν τη ζωή τους. Μάλιστα, όπως προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, το 2030 η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές θα αυξηθεί κατά 800% σε σχέση με το 1990. Ωστόσο, από τη στιγμή που το 10 -15% της ηλεκτρικής κατανάλωσης γίνεται σε ώρες που οι συσκευές είναι εκτός λειτουργίας, υπάρχει μεγάλο περιθώριο εξοικονόμησης ενέργειας.
Από τις μετρήσεις που έγιναν στην Ελλάδα, προκύπτει ότι οι συσκευές που καταναλώνουν περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα όταν βρίσκονται εκτός λειτουργίας είναι τα Computer και τα DVD/Video. Αναλυτικότερα, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (σε βατ) σε κατάσταση αναμονής (standby) και η κατανάλωση κλειστών συσκευών (off mode) είναι για τα computer 2.09 και 1.49 αντίστοιχα, για τα DVD/Video 1.6 και 1.4, για τις συσκευές ήχου 3.69 και 0.98, για τις συσκευές απεικόνισης 1.53 και 0.46, για τα κλιματιστικά 2.96 και 0.4, για τις συσκευές καθαρισμού 1.12 και 0.32 για την ηλεκτρική κουζίνα 0.98 και 0.19 και για το ηλεκτρικό μαχαίρι 0.53 και 0.33.
Από τις μετρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκύπτει ότι υπάρχουν ηλεκτρικές συσκευές που όταν είναι σε κατάσταση αναμονής καταναλώνουν μέχρι και 40 βατ και όταν είναι κλειστές από το διακόπτη μέχρι 20. Μεγάλη κατανάλωση έχουν οι συσκευές με οθόνες και δείχνουν την ώρα, ενώ συσκευές όπως τα πλυντήρια που παλαιότερα δεν είχαν κατανάλωση όταν ήταν εκτός λειτουργίας, σήμερα που έχουν προστεθεί οι χρονοδιακόπτες, καταναλώνουν ακόμη και όταν είναι κλειστές. Για αυτό, οι επιστήμονες του ΚΑΠΕ συστήνουν στους καταναλωτές, για να εξοικονομήσουν ηλεκτρική ενέργεια, να βγάζουν τις συσκευές από την πρίζα όταν δεν τις χρειάζονται ή να χρησιμοποιούν πολύπριζα με διακόπτη.