p

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Τι είναι ο ιός, trojan, worm, spyware, adware, malware...και πως να τα αποφύγετε..!!!

Επειδή έχουμε μπερδέψει τα μπούτια μας, ποιές οι διαφορές μεταξύ virus-ιού, trojan horse, worm, spyware, adware, malware και τι ακριβώς είναι το καθένα;
Λοιπόν, ας ξεκαθαρίσουμε το τοπίο βλέποντάς τα ένα ένα ξεχωριστά και επισημαίνοντας τα χαρακτηριστικά του.


Κατά προσέγγιση θα καταλάβετε. Βέβαια το θέμα είναι ότι πολλά από αυτά τα κακόβουλα προγραμματάκια, δεν ανήκουν σε ένα μόνο είδος, αλλά μπορεί και σε 2-3....


Τι είναι ο Ιός - Virus
Είναι ένα πρόγραμμα που τρέχει στον υπολογιστή μας. Σκοπός του είναι να βλάψει το σύστημά μας, ο κάθε ιός, με τον τρόπο του.
Η διαφοροποίηση εδώ με τα υπόλοιπα, είναι ότι ο ιός έχει την ιδιότητα να μεταδίδεται όπου είναι δυνατόν.

Συνυπάρχει σε πολλά αρχεία, έτοιμος να μεταδoθεί σε άλλα συστήματα μέσω αυτών, αν ένα από αυτά τα αρχεία μεταφερθεί σε άλλα συστήματα, όπου και εκεί κάνει τα ίδια (αφού βέβαια προκαλέσει και κάποια ζημιά που είναι και ο στόχος του αυτός -ανάλογα τον ιό).



Τι είναι το Worm
Είναι ένα πρόγραμμα που μολύνει τους υπολογιστές που είναι συνδεμένοι σε κάποιο δίκτυο. Αν ένας υπολογιστής το έχει και συνδεθεί σε ένα δίκτυο, θα μολυνθούν και όλοι οι υπόλοιποι υπολογιστές που είναι συνδεμένοι σε αυτό.

Το worm απλά επιβαρύνει το δίκτυο με άχρηστη δραστηριότητα, φορτώνοντάς το.




Τι είναι το Spyware
Είναι ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του μολυσμένου υπολογιστή.

Ένας υπολογιστής που έχει κολλήσει spyware, παρακολουθείται από κάποιο τρίτο άτομο και πιο συγκεκριμένα, αυτό το τρίτο άτομο μπορεί να δει πχ τι πληκτρολογούμε (για usernames και passwords σε sites), κλπ



Τι είναι τα Adwares
Είναι τα προγράμματα που κολλάμε και πολύ απλά μας φέρνουν με ύπουλο τρόπο διαφημίσεις στον υπολογιστή μας, χωρίς την έγκρισή μας.

Χρησιμοποιούν bandwidth της σύνδεσής μας στο internet, περιορίζοντάς μας σε πιο χαμηλές ταχύτητες και ξεπετάνε συνέχεια διαφημίσεις, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι.




Τι είναι τα Malwares
Είναι όλα τα παραπάνω προγράμματα που προαναφέραμε.

Είτε μπορούν να καταστρέψουν τον υπολογιστή μας, είτε να μας κατασκοπεύουν βλέποντας τι κάνουμε, είτε να μας ενοχλήσουν, είτε να μας προκαλέσουν οποιαδήποτε άλλη κακόβουλη ενέργεια στο σύστημά μας (να σβήσουν αρχεία συστήματος, κλπ).


Πως κολλάμε τέτοια;
Οι πιο συνήθεις τρόποι να κολλήσουμε, είναι οι εξής:

1) από αρχείο που μας έστειλε άγνωστος παραλήπτης σε email,
2) από κατέβασμα πειρατικού λογισμικού, που εμπεριέχει κάποιο τέτοιο μέσα του,
3) από το φλασάκι ενός φίλου μας (είτε από κάποιο μολυσμένο αρχείο του, είτε από το ίδιο το φλασάκι),
4) από αρχεία που μπορεί να μας στείλουν μέσω skype, messenger, κλπ
5) από sites που θέλουμε να κατεβάσουμε κάτι, και κατεβάζουμε μαζί με αυτό το κάτι και το κακόβουλο προγραμματάκι, που συνυπάρχει στο ίδιο αρχείο που μας ενδιαφέρει.


http://toxeiroteroblog.blogspot.com